З’їла в’ялену рибу: на Львівщині 19-річна дівчина захворіла на ботулізм

З’їла в’ялену рибу: на Львівщині 19-річна дівчина захворіла на ботулізм

На Львівщині ще один випадок ботулізму. Захворіла 19-річна дівчина, яка споживала в’ялену рибу. Про це, на своїй сторінці у «Facebook», повідомила головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко.

За словами медика, на наступний день після ласування у дівчини виникла сухість в ротоглотці, порушення зору, далі порушення ковтання і дихання. Зараз її рятують у Пустомитівській районній лікарні. «Введено антитоксин протиботулінічний гептавалентний. Стан важкий», — зазначила Наталія Тімко.

Як правило, клінічні прояви починаються через 36 годин, додає медик. Першими симптомами є загальна слабкість, біль голови, відчуття «туману» або «сітки» перед очима, подвоєння в очах. Потім наступає параліч м’язів язика, гортані, що може призвести до смерті. Температура тіла може бути нормальною або навіть зниженою.

При перших проявах захворювання потрібно негайно викликати лікаря.

Лікарка нагадує, що ботулізм — це інфекційне захворювання, дуже тяжке, як правило, виникає на фоні повного благополуччя (здоров’я). При отруєнні в першу чергу страждає нервова система. Збудник ботулізму-мікроб (паличка ботулізму) при відсутності кисню та сприятливій температурі виділяє сильнодіючий токсин, який є найтоксичнішим із усіх відомих бактеріальних токсинів. При сприятливих умовах паличка ботулізму переходить в спорову форму, яка широко розповсюджена в навколишньому середовищі людини та знаходиться в ґрунті, на фруктах, овочах та грибах, в водоймищах, в кишковому тракті деяких тварин та риб. Зовнішньо доброякісні продукти становляться причиною ботулізму, якщо в них потрапляє збудник, слаба термічна обробка або погане просушування, недостатня концентрація солі, цукру, кислот та інших консервантів, створення анаеробних (безкисневих) умов та довгого зберігання в теплі.

Основною причиною захворювання є продукти домашнього приготування — овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солена, в’ялена та копчена риба. Потрапляння збудника в продукти можливе на різних етапах виготовлення вище вказаних продуктів в домашніх умовах, при невиконанні ряду гігієнічних вимог: не якісному очищенні та промивці риби, овочів, фруктів перед консервуванням, необережному видаленні кишечника, при та після розробці туші.