Життя після вибухів: повернення евакуйованих з-під Ічні (відео)

Життя після вибухів: повернення евакуйованих з-під Ічні (відео)

Місцеві мешканці нарікають на долю та дуже часто хочуть почати нове життя в іншому місці, подалі від складів зі зброєю. Після ліквідації пожежі на арсеналі біля Ічні, евакуйованим жителям прилеглих селищ дозволили повернутися додому. Однак не всім є, куди повертатися, йдеться в сюжеті «ТСН.19:30».

«Не знімайте вже нічого. Не хочу нічого», — плаче Ніна Василівна. Жінка не може стримати сліз, коли заходить на своє подвір’я, де у неї була хата, гараж, а тепер одне згарище. Комісія оцінила збитки і поїхала. «Хай зроблять таке, як у мене було. Більше я нічого не хочу. Тут ні. А раптом ще зірветься», — каже вона. Через дорогу із хати сусідки тьоті Ліди виносять вціліле майно — оселю визнали такою, що не підлягає відновленню. Господиню до себе вже забрала донька в Макіївку — практично з війни на війну. 

Снаряди, що розліталися з військового складу, щільно лягали по будинках села Августівка. По ліву сторону вулиці Садової хати попалило, по праву потрощило, десь снаряд ліг під вікнами, а десь залетів просто у холодильник. Чи не в кожному дворі хата без даху. Робота з відновлення кипить — це допомога ОДА та гуманітарка з інших регіонів: шифер, скло, інвентар.

Загалом, через вибухи снарядів пошкоджено 258 будинків, з них 4 знищено, а 16 відбудувати вже неможна — це офіційна ситатистика. Однак, тутешні мешканці з нею не дуже погоджуються: хату пані Тетяни комісія оминула, бо вона вціліла, але це тільки зовні. Вона без вікон, дверей, з обваленою штукатуркою.

Пані Тетяна — вчителька української мови. На роботу виходить у понеділок: з 29 жовтня після вимушених канікул поновили навчання, щоправда не в усіх. Дружбинська загальноосвітня школа поки зустрічати школярів з тривалих осінніх канікул не готова. Якщо вікна забили плівкою, то у спортзалі гуляє вітер і рясно затікає дощ. Біля військової частини життя відновилося — уже ходить маршрутка. А на території військового містечка тільки днями почали склити вікна. Хоч офіційно повертатися дозволили лише сьогодні, люди прийшли назад давно. 

На другий день після вибухів повернулися господарі будинку, звідки у прямий ефір виходили новини «ТСН». Вікна засклили, дірку у даху залатали, паркан підняли — і все це власними силами. На ліквідацію наслідків вибухів на арсеналі уряд виділив 100 мільйонів. Поки ці гроші сюди йдуть, уже пішли потяги, відкрили повітряний простір. Однак, розміновування території ще триває.