Дорога цибуля подорожчає ще більше: експерт назвав причину

Зростання затягнеться до червня

ФОТО: ілюстративне

В Україні у лютому-березні значно подорожчала цибуля. Вартість овоча зросла з 30 грн/кг до 50-60 грн/кг. Причиною цього стало дефіцит даного товару. Про це пише PMG.ua.

Українцям пояснили, у чому справа і чи подорожчає цибуля ще більше. За словами експерта Всесвітнього банку з розвитку плодоовочівництва Оксани Руженкової, подорожчання викликано значним дефіцитом.

«Україна тимчасово втратила Херсонську область, де вирощувалося 80% всієї української цибулі. Крім того, не змогли повноцінно зібрати врожай Миколаївська й Одеська області. Але головним чином до дефіциту призвели бойові дії й окупація Каховки», — сказала Руженкова.

До січня 2023-го, коли цибуля коштувала по 30 грн/кг, на українському ринку продавали запаси цього овочу. Далі на ринок надійшов імпорт і, як наслідок, значне подорожчання.

Як зазначив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, Україна щороку купувала цибулю наприкінці березня чи на початку квітня. Втім цього року через дефіцит імпорт розпочався на два місяці раніше та у дуже великих обсягах.

Прогнозується, що ціни на цибулю зростуть ще більше перед Великоднем та зростатимуть до червня 2023 року.

Читайте також: українцям погрожують величезними штрафами за зрив рослини (ФОТО).

«Зростання буде до червня, коли почне приходити суха українська цибуля. Але до цього часу ми зможемо побачити цибулю і по 100 гривень за кілограм», — вважає експерт.

 


 

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк