Генерал надав обнадійливий прогноз щодо Бахмуту

Україна готує потужну операцію

Бахмут став фабрикою з перемелювання професійної арміїрф – підрозділів повітряно-десантних військ, морської піхоти та ПВК «Вагнер». Щоденні втрати ворога в боях за це українське місто є колосальними і непоправними, оскільки подібні військові кадри готуються роками і жодні мобілізовані  не зможуть їх замінити. Окупант не полишає спроб взяти українські Сили оборони в Бахмуті в кільце з півночі та півдня, але кільце не змикається. Таку думку в ексклюзивному інтерв'ю OBOZREVATEL висловив керівник Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках, генерал армії Микола Маломуж.

Завдяки ефективній боротьбі українських захисників битва за Бахмут вирішує одразу два завдання: ослаблення армії ворога, який не в змозі вести наступ на інших напрямках, та ослаблення режиму володимира путіна в росії.

На питання, щодо останнього засіданні Ставки Верховного головнокомандувача було ухвалено рішення про продовження оборони Бахмута, генерал Маломуж дав відповідь.

За вашими оцінками, як можуть розвиватись події далі? Чи можемо ми бути впевнені, що це місто залишиться під контролем України, чи робити такі висновки зарано?

– Я не можу стверджувати, що сьогодні визначено, що Бахмут лишається під українським контролем. Але рішення про те, що Бахмут треба продовжувати захищати – це правильне рішення Ставки. Тим більше, що воно було консолідованим. Про це вже висловилися генерали Залужний та Сирський, а також інші командувачі.

І тому є кілька важливих причин. Насамперед, Бахмут став символом незламності та потужної фортеці. Це дуже важливо для всіх українських бійців та командирів, для всього українського народу, а також для наших західних партнерів, які бачать, що, незважаючи на рекомендації США, Бахмут ми не здаємо. Це посилює нашу підтримку та сприяє більш ефективному постачанню нам озброєнь та техніки.

Вкрай важливо й те, що в боях за Бахмут українські сили оборони перемелюють величезну кількість військ ворога. А там задіяні професійні війська росії. Це і повітряно-десантні війська, і морська піхота, і ПКВ «Вагнер», яка є там, незважаючи на опалу Пригожина. Такі війська треба готувати роками. З мобілізованих таких військ швидко не створиш.

Це знищення порядку 850-1100 російських військовослужбовців на день і приблизно така ж кількість поранених, що веде до різкої втрати боєздатності російських військ та підриву всієї лінії східного фронту.

Звичайно ж, ми теж втрачаємо своїх людей, але не в такій кількості, звичайно, вони можуть підтягнути мобілізованих, але я говорю про втрату боєздатності. Розвивати стратегічні наступи за таких умов дуже важко. Противник не може ефективно наступати на таких напрямках, як Авдіївка, Вугледар, Сватове, Кремінна, де вони намагаються концентрувати сили. Це недопущення активізації оборони у Запорізькому напрямі.

Бахмут фактично став фабрикою з перемелювання професійних військ російської федерації. Але сьогодні за взяттям Бахмута стоїть ще й его Путіна, він поставив завдання силовикам вирішити це питання, щоразу переносячи терміни. Новий термін – до 1 квітня. Але оскільки взяти Бахмут не виходить, це дуже підриває довіру до Путіна. Незважаючи на концентрацію всіх сил, він показав, що він не в змозі вирішити навіть локальне завдання.

Це веде до зростання недовіри до путіна та до ослаблення путінського режиму в цілому. Тому, обороняючи Бахмут, ми виконуємо відразу кілька завдань – знищення найбільш боєздатної частини російських військ та ослаблення режиму рф.

Звісно, бої за Бахмут дуже запеклі. Ворог трохи просувається з півночі та з півдня. Але ми маємо хороші укріпрайони, хороші позиції для оборони, кільце не замикається. Постачати техніку та озброєння в умовах постійних обстрілів важко, але все ж таки вони поставляються. Одночасно ми проводимо поки що локальні контрудари на ряді напрямків.

Як я бачу по риториці нашого командування, готуються і масштабніші операції та удари по військах ворога, які намагаються замкнути кільце з флангів, а також з тилу.

Якщо така операція також планується, дуже важливо тримати сам Бахмут, тому що сили, які там сконцентровані, будуть зайняті штурмом Бахмута, а в цей час наші спецпідрозділи, сили швидкого реагування можуть провести ефективну операцію з деблокування Бахмута. Можливо, у цьому й полягає план. Я думаю, такий варіант теж розглядається на Ставці.

Читайте також: Генштаб назвав місто, на яке окупанти готують новий наступ

На думку генерала, вже в травні українські війська можуть розпочати масштабний контрнаступ.

 

 

varta1.com.ua: Новини

Коментарі