Існує ймовірність використання росією бойових отруйних речовин — ДСНС

Як захиститись від хіматаки

Влучення російського снаряда в цистерну з азотною кислотою у Рубіжному – це спроба хімічної атаки/Фото: Факти

Представник ДСНС вважає, що існує ймовірність використання росією бойових отруйних речовин, а це досить серйозна зброя і захист від неї для населення такий же, як і для промислової хімії.

У разі хімічної небезпеки першочергове громадянам потрібно захистити органи дихання та зайти у загерметизоване приміщення.

Про це повідомив директор департаменту організації заходів цивільного захисту Державної служби з надзвичайних ситуацій Віктор Вітовецький, інформує «УНІАН».

Стосовно хімічної небезпеки, то існує два варіанти: аварія на хімічному виробництві та атака ракетами, які несуть в собі бойові хімічні речовини.

"У разі аварії на хімічно-небезпечному об’єкті запаси хімречовин і витік може спричинити велику зону ураження. Перше, це залишити вулицю, зайти в приміщення і максимально його герметизувати, щоб отруйні речовини не потрапили в органи дихання", — сказав він.

Вітовецький додав, що сучасні пластикові вікна досить герметичні, але двірні отвори потрібно прокласти вологим матеріалом. Обов’язково потрібно закрити димвентканали у будівлях, щоб також зупинити потік повітря.

Альтернативою протигазу, якого зазвичай немає в домівках громадян в побутових умовах, Вітовецький вважає ватно-марлевау пов’язку.

За його словами, основні джерела промислового забруднення — це аміак та хлор. У разі викиду аміку потрібно таку маску можна змочувати у розчині 2–5 % оцтової кислоти, а у разі витоку хлору — 2–5 % розчином соди.

«Основна небезпека — це органи дихання, тому перша і головна задача захистити саме органи дихання», — підкреслив він.

Також за словами спеціаліста, якщо говорити про хімічну атаку на населення, то дуже небезпечними є заборонені фосфорні бомби, які застосовують росіяни.

«Небезпека фосфору — висока температура загоряння. Все те, що ви бачити в повітрі, воно падає на землю і поки воно не згорить повність цього майже неможливо загасити… Якщо попадає на людину, то опіки будуть шалені», — сказав він.

Представник ДСНС вважає, що існує ймовірність використання росією бойових отруйних речовин, а це досить серйозна зброя і захист від неї для населення такий же, як і для загальної промислової хімії.

Розпізнавати на запах випадок хімічної атаки вже не матиме сенсу, бо це запах означатиме отримання смертельної дозі хімотрути.

«Ті, хто відчують якийсь запах, вже нажаль нічого не розкажуть. Тому що найдрібніша концентрація отруйної речовини в повітрі для людини смертельна», — пояснив він.

Ілюстрація: "Факти"

Хімічна зброя — це зброя масового ураження, заснована на токсичних властивостях хімічних речовин. Вона була створена людьми, аби у воєнний час завдавати велику шкоду цивільному населенню, адже може спричинити смерть через асфіксію (задуху), опіки.

Хімічна зброя може бути у вигляді газу, порошку чи в рідкій формі.

Контакт з отрутою може статися через дихання або ж через шкіру та/чи слизові оболонки. Інший варіант — через зараження ґрунту. Тоді конкретна місцевість стане непридатною для проживання або цю територію небезпечно перетинати.

Що робити при отруєнні сильнодіючими речовинами:

1. Захистити органи дихання від подальшої дії отруйних речовин.

2. На потерпілого надіти протигаз або ватну марлеву пов’язку, попередньо змочивши її при отруєнні хлором водою або 2 % розчином питної соди, а при отруєнні аміаком — водою або 5 % розчином лимонної кислоти, і вивести його із зони ураження.

3.Забезпечити потерпілому спокій і тепло.

4. Вимити очі і відкриті ділянки тіла чаєм, молоком.

5. Звернутися за допомогою до медиків.

Що робити при отруєнні аміаком:

1. Шкіру, очі, ніс, рот вимийте водою.

2. В очі закапайте дві-три краплі 30 % розчину альбуциду, в ніс — оливкову олію.

Що робити при отруєнні зарином:

1. Якщо снаряд із зарином розірвався біля будинку, потрібно негайно зачинити вікна, двері, закрити всі вентиляційні отвори. Ні в якому разі не вмикати кондиціонер.

2. Не виходьте на вулицю одразу після атаки хімічною зброєю, термін дії більшості отрут сягає години. Потрібно дочекатись сповіщення що хімічна загроза минула, інформацію про шляхи безпечної евакуації.

3. Якщо вибух відбувся на вулиці, потрібно негайно залишити це місце, рухаючись проти вітру. Пересуватися потрібно швидко, але не бігти, щоб не прискорювати дихання. Бажано заховатись у найближчому приміщенні хоча б в автомобіль з піднятими вікнами.

4. Якщо ви зазнали хімічної атаки, потрібно якнайшвидше позбутися одягу. Зарин на одягу випаровується і становить небезпеку. Одяг не варто знімати через голову, краще розрізати та таким чином зняти його.

5. Після того, як зняли одяг, потрібно промити всі ділянки шкіри як контактували з отрутою водою, краще з милом. Чим більше, тим краще.

6. Очі також потрібно ретельно промити водою не менше 10 хвилин.

7. Не торкатися поверхонь, які можуть бути заражені зарином.

8. Штучна вентиляція легень, тим більше штучне дихання в такій ситуації неприпустиме.

Що робити при отруєнні хлором:

1. При зупинці дихання — зробіть штучне дихання;

2. Шкіру, рот, ніс вимийте 2 % розчином питної соди або водою.

Що робити при отруєнні метаном:

1. При зупинці дихання — зробіть штучне дихання.

Що робити при отруєнні чадним газом:

1. Розстебніть комірець одягу;

2. При зупинці дихання — зробіть штучне дихання.

Як повідомлялося, що слід робити у випадку хімічної атаки зарином.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий