Лісовий пояснив, чому Україна втрачає абітурієнтів

Ситуація з абітурієнтами в Україні в майбутньому погіршуватиметься

Майбутні студенти йдуть туди, де привабливо, а не там, де є пільги. Причина цьому – не мобілізація або пільги в іноземних вишах, а привабливість вищої освіти та страх залишатися в Україні. Таку думку висловив міністр освіти на науки України Оксен Лісовий в інтерв'ю ВВС Україна.

"Зробіть поправку ще й на демографію, на кількість випускників. Але, тим не менш, так, у нас поки що ще йде підйом, тому що далі буде гірше. У нас буде ще й демографічний спад, який поки що ми ще на випускниках/вступниках не відчуваємо. Так, є певний обсяг втрат і, найгірше, є обсяг втрат найбільш здібних молодих людей, найбільш здібних вступників. Безумовно, кожна країна конкурує за здібну людину і прагне створити для неї відповідні програми. Питання в привабливості нашої вищої освіти. Вони йдуть туди, де привабливо. А не туди, де їм дають пільги", - зазначиві він.

При цьому Лісовий не вважає, що винна в цьому мобілізація. Як приклад, він навів свого сина, який міг виїхати вчитися за кордон, але відмовився. Водночас міністр зазначив, що є й ті, хто боїться залишатися в Україні, але з цим страхом має працювати школа і батьки.

"Причини страху полягають у тому, що над цим страхом системно працює противник. З цим страхом не працюють батьки, і з цим страхом недостатньо попрацювала школа, щоб позбутися цього страху", - зазначив Лісовий.

За його словами, у 2014 році він теж боявся війни, але навчальний курс зміг побороти цей страх. Лісовий зазначив, що кожен має розуміти, що це його країна, і він сам вирішує, як вона житиме і розвиватиметься. Він вказав, що для цього необхідно прищепити правильні ціннісні орієнтири.

Читайте також: у Львівській політехніці з'явилась кафедра віртуальної реальності

"Пояснити, чому мати свою країну і захищати свою країну - це твій особистий успіх. Тому що це інструмент твого успіху", - підсумував глава МОН.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також