Литовські депутати пропонують змінити назву Калінінграда

Депутати закликають відмовитися від використання чужих назв

Фото: ілюстративне

Депутати литовського Сейму Вілюс Семешка і Пауле Кузьміцкене звернулися до Державної комісії з литовської мови з пропозицією перейменувати російську Калінінградську область, яка межує з цією країною, та саме місто Калінінград.

Про це повідомляє видання LRT.

Литовські політики нагадали, що нинішня назва є частиною російського наративу і виникла внаслідок агресивних дій Радянського Союзу під час Другої світової війни.

“Регіон Радянського Союзу був названий на честь старого революціонера-більшовика Михайла Калініна. Після смерті Калініна кілька міст було перейменовано на його честь. Одне з них - тодішній Кенігсберг, а нині Калінінград - зберегло цю назву досі”, - йдеться у релізі.

Пауле Кузьміцкене, який є головою парламентської Комісії з питань історичної пам'яті держави та боротьби за свободу, наголосив, що русифікація назв регіону була спрямована на те, щоб показати його приналежність до Москви.

“Нам давно пора відмовитися від радянської спадщини і не забруднювати нашу державну мову чужорідними тілами. Ми солідарні з нашими польськими сусідами і закликаємо не використовувати в литовській мові нав'язані нам штучні назви”, – підтримав колегу депутат Семешка.

Литовські депутати пропонують перейменувати Калінінград на Караляучюс. 

 

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів