Луганщина окупована на 95%: скільки людей проживають на вільній території

Вільна частина Луганщини під постійним обстрілом

Нині ворог контролює 95% території Луганської області. Російські окупаційні війська не полишають спроб захопити всю Луганщину. Про це заявив очільник Луганської ОВА Артем Лисогор в інтерв'ю виданню LIGA.net.

Зараз лінія фронту залишається стабільною. Одним із найважчих напрямків є Білогорівський, де росіяни майже постійно завдають ударів та проводять до 10-12 наземних атак на день. Важким також є Лиманський напрямок, розповів очільник ОВА

«Близько 5% території області не окуповані. 95% – під тимчасовим контролем росіян», – наголосив він. 

Зазначається, що вільна частина Луганщини – під постійним обстрілом зі ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню, КАБів. 

«Ситуація важка. На цих 5% у нас залишаються 45 людей. І навіть після смертей сусідів не всі поспішають виїжджати. Минулого тижня лише четверо погодилися на евакуацію. Через те, що росіяни окупували майже всю область, вони мають великий вибір у зброї для ураження по тій частині, яку ми звільнили», – розповів Лисогор.
У зоні бойових дій залишаються переважно літні люди – у когось там поховані близькі, хтось боїться, що нема куди їхати.

«Вони звикли до своєї землі. І далі саджають городи поруч з фронтом. Готові покинути хату тільки тоді, коли вона вже горітиме», – каже чиновник.
За його словами, йдеться переважно про приватний сектор. Люди мають криниці і пічки, але централізованого постачання води, світла немає.

«Ми забезпечуємо продуктами, медициною, генераторами. Але шляхи постачання стають дедалі складнішими – Росія обстрілює дороги», – сказав він.
Лисогор зауважив, що попри казки Росії про «один народ», на кордоні з РФ стоять фільтраційні табори.

«Перекриті шляхи виїзду як на вільну частину України, так і в державу-агресора. Росія силою змушує людей залишатися у зруйнованих містах, не відновлює жодних комунікацій, а ще додатково населяє територію росіянами», – додав він.
За його словами, Росія привозить вчителів з територій, де люди самі ледь говорять російською. І привозять їх одразу із сім'ями.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також