Львівські медики врятували від ампутації єдину ногу чоловіка (ФОТО)

У кінцівці чоловіка накопичився понад літр гною

Медики Лікарні Святого Пантелеймона врятували єдину  ногу чоловіка, який втратив іншу через поширене захворювання судин. Про це повідомила пресслужба Першого ТМО .
 
За порятунком 57-річний львів’янин Леонід Галендюк звернувся до спеціалістів Лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова. На той момент у кінцівці чоловіка накопичився понад літр гною. Врятувати пацієнта могла лише складна багатоетапна операція.  
 
На початку весни у Леоніда почалися сильні болі в правій нозі. Він звернувся до лікарні за місцем проживання. Виявилося, що біль викликав атеросклероз судин нижніх кінцівок — поширене хронічне захворювання, за якого в артеріях утворюються бляшки і це призводить до важкої недостатності кровообігу. У таких випадках рятує лише операція. Медики виконали Леоніду перехресне стегнове шунтування. Тобто, відновили кровопостачання за допомогою штучної судини. Однак після операції виникли ускладнення і пацієнтові ампутували праву ногу. Ба більше — в шунті розвинулась інфекція і стан Леоніда дедалі погіршувався. З лихоманкою та набряком в лівій нозі він звернувся за порятунком до спеціалістів уже іншої медустанови — судинних хірургів Лікарні Святого Пантелеймона.  
  Фото: Перше медичне об'єднання


“Пацієнт поступив із ознаками інфекції в шунті. Вже було більше літра гною! Леонід потребував негайного втручання для порятунку кінцівки. Ситуація ускладнювалася тим, що шунт був накладений на єдину життєздатну стегнову артерію, яка також проявляла ознаки інфекції. Видалення цього шунта було ризикованим, адже воно могло призвести до втрати єдиної опорної кінцівки”, — пояснює складність випадку Андрій Мелень, завідувач відділення судинної хірургії Лікарні Святого Пантелеймона. 
 
Аби все ж поборотися за збереження у пацієнта єдиної лівої ноги, наші спеціалісти вирішили виконати складне багатоетапне оперативне втручання. Спершу виділили клубову та глибоку стегнову артерії та наклали шунт поза інфекційним вогнищем. Таким чином проклали новий шлях для кровотоку. Після завершення так званого "чистого" етапу, перейшли до "брудного" — видалення старого інфікованого шунта.  
 
Попри успішність операції, невдовзі наші спеціалісти мусили виконати Леоніду ще одне втручання. Адже на контрольному КТ виявили старі нагноєнні гематоми заочеревинної ділянки та кукси. Їх треба було розкрити та дренувати. До цієї операції, яка теж минула вдало, залучили спеціаліста центру хірургії №1 нашої лікарні Ігоря Шеремету.  
  Фото: Перше медичне об'єднання Львова



  Раніше повідомляли: львівські лікарі допомогли єгиптянину побороти пухлину (ФОТО)
Нині пацієнт вже перебуває вдома. Леонід безмежно вдячний нашим лікарям, а надто — завідувачу відділення судинної хірургії за те, що зміг зберегти його єдину ногу:  

"Андрій Петрович — лікар від Бога! Ставився до мене, як мама до дитини. Він розумів, що я був на межі втрати єдиної кінцівки та приділяв мені багато уваги. У майже безнадійній ситуації проявив мужність та взявся за цю складну операцію. Дякую йому і його колегам!”  

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також