Львівський "28 BookForum" оголосив переможців Best Book Award 2021: перелік

Best Book Award 1
Best Book Award 1

Цього року на конкурс «Best Book Award 2021» надійшло 450 книжок від 106 видавництв. Організатором конкурсу є ГО «Форум видавців» за підтримки Українського культурного фонду, інформує пресслужба ЛМР.

«Пандемія стала глобальним викликом і для багатьох українських видавців, та якість видань продовжує зростати. Щедро представлена дитяча книга для різних вікових категорій, дедалі багатшим є ужинок якісних візуальних і перекладних видань, стрибкоподібно зростає асортимент нон-фікшн. Наукові книги з нішевих і малотиражних іноді перетворюються на справжні шедеври видавничого мистецтва та потенційні інтелектуальні бестселери, про що переконливо свідчить цьогорічне гран-прі. Водночас, не найкращі часи переживає едиція української літературної класики. Утім, журі певне у своєму виборі та з почуттям виконаного обов’язку береться з насолодою читати книжки-переможці, кожна з яких гідна стати книгою року у відповідній галузі», — підкреслює голова журі Богдан Тихолоз.

Переможці і володарі спеціальних відзнак BookForum Best Book Award-2021:


Гран-прі — Євген Пшеничний «Ярослав Стешенко. Епістолярний монолог», видавництво «Коло» — за глибоку дослідницьку роботу і високоестетичне художнє втілення.

Класична українська література — Леонід (Малошийченко) Чернов «Чудаки прикрашають світ», видавництво «Темпора» — за перетворення «наших 20-х» на літературний бренд і оживлення некласичних класиків.

Сучасна українська література — Галина Крук «Хто завгодно, тільки не я» (ілюстраторка Валерія Печеник), видавництво «Vivat» — за гармонію витонченого стилю, почуттєвості образів та авторське осмислення дійсності.

Іноземна література в українському перекладі — «Старша Едда» (перекладач Віталій Кривоніс, ілюстратори Вільям Гершом Коллінгвуд і Карл Еміль Доплер), «Видавництво Жупанського» — за знайомство українського читача зі знаковим твором світової класики.

Література для дітей від 0 до 6 — Олеся Мамчич «Овва, як бува! Абетка з історії України» (ілюстраторка Софія Томіленко), видавництво «Портал» — за книжку-маячок, завдяки якій орієнтуватимуться в минулому.

Література для дітей від 7 до 12 — Ліна Максимук «Козаки правлять країною», видавництво Discursus - за успішний відхід від шаблонів і оригінальне подання історичного матеріалу.

Література для підлітків і YA — Наталка Малетич «Леся — мандрівний клубочок» (ілюстраторка Маша Фоя), видавництво «Портал» — за сміливу інтерпретацію традиційного образу Лесі Українки.

Non-fiction — Юрій Шевельов «Я — мене — мені… (і довкруги) : Спогади. У двох томах. Т. 1. В Україні. Т. 2. В Європі», Видавець Олександр Савчук — за якісно нове, коментоване, ілюстроване та доповнене видання мемуарів видатного інтелектуала XX ст.

Наукова література — Наталя Тихолоз «Петро Франко: формула долі (життєпис на тлі доби)», Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка — за розкриття складної і багаторівневої формули долі Петра Франка.

Візуальна книга — Пйотр Лукашевич «Об’єднання Митців artes (1929–1935) та інші історії Львівського модернізму» (перекладач Андрій Бояров, ілюстраторка Ірина Цімерман), Центр міської історії Центрально-Східної Європи — за фундаментальне осмислення мистецтва феномена львівського модернізму.

Комікси та графічні романи — не присуджено

Війна на Донбасі, анексія Криму, переселенці — Денис Казанський, Марина Воротинцева «Як Україна втрачала Донбас», видавництво «Чорна гора» — за болючий і дієвий посібник для нових поколінь, як усвідомити помилки і зберегти Україну.

Фокусна тема «Гра в дорослішання» — Андрій Бондар «Ласощі для Медора», «Видавництво Старого Лева».

Спеціальна відзнака Малого журі Львова — Лев-Осип Гец, Богдан-Володимир Крижанівський (упорядниця Ірина Гах) «Антольогія стрілецької творчости», видавнича компанія «ЮЕКС» — за відкриття маловідомої сторінки культурного феномену українського січового стрілецтва.

Спеціальна відзнака Малого журі Києва — Старченко Наталя «Українські світи Речі Посполитої. Історії про історію», видавництво «Laurus» — за віртуозне поєднання ґрунтовних компетенцій та захопливого викладу, в епіцентрі якого — принципова для сьогоднішнього часу історія походження українських еліт.

Спеціальна відзнака Малого журі Одеси — Павло Віктор «Фізика. Молекулярна будова речовини і теплові явища», видавництво «BookChef» — за удоступнення фундаментальної науки для школярів і студентів.

Спеціальна відзнака Малого журі Харкова — Олег Яцина, Габрієль Михайлов «Перша Харківська фортеця» (ілюстратор Владислав Христенко), видавництво «Дім Реклами» — за глибоке історичне дослідження та реконструкцію найстарішої оборонної споруди Харкова.

Спеціальна відзнака голови Великого журі Богдана Тихолоза — Роман Яців «Мала хронологія мистецьких подій і пам’ятних дат XX століття: Україна — світ», видавництво «Апріорі» — за масштабний авторський літопис історії мистецтва XX століття.

Спеціальна відзнака директорки ГО «Форуму видавців» Катерини Шевченко — Сергій Осока «Три лини для Марії», «Видавництво Старого Лева» — за великі історії маленьких людей.

Додатково відзначаються:

  • Антон Санченко, автор книжки «Круз та Лис. Напередодні» (видавництво «Комора») — за художню популяризацію українського внеску в історію географічних відкриттів.

  • Автори книжки «Розповіді про тварин та їх назви» Кирило Булаховський та Максим Гаврилюк (видавництво «Література та мистецтво») — за цікаву і популярну зоологію для дітей.

  • Дарина Морозова, авторка монографії «Покажи мені людину. Антропологія Антіохійської школи та її спадщина у Київській традиції» (видавництво «Дух і Літера») — за ґрунтовне дослідження та розширення перспектив української гуманітаристики.

  • Авторський колектив НАН України за фундаментальну працю тритомник «Церковне мистецтво України», видавництво «Фоліо».

  • Перекладач Микола Климчук за переклад українською засадничої книжки про природу архітектуру «Як будувати на віки. Архітектура поза часом» Кристофера Александера, видавництво «Osnovy Publishing».

  • Видавництво «Віхола» в особах співзасновниць: Ольга Дубчак, Ілона Замоцна, Марина Захарчук, Вікторія Шелест, Наталія Шнир, Ірина Щепіна — за яскравий видавничий дебют і популяризацію укр нонфікшену.

  • Олександр Щерба, український дипломат — за принципове відстоювання національних інтересів України на міжнародній арені та книги «Щеплення від мороку» (видавництво «Дух і літера») і Ukraine vs. Darkness. Undiplomatic Thoughts.


Спеціальна відзнака Української бібліотечної асоціації — Галина Глодзь «Бустрофедон та інші. Коротка історія читання» (ілюстраторка Анастасія Войчук), видавництво «Портал»

Спеціальні відзнаки  від міста Львова — Оксана Забужко «Апокриф. Чотири розмови про Лесю Українку», Ґжеґож Ґауден «Книга Львів. Кінець ілюзій. Оповідь про листопадовий погром 1918 року», Софія Андрухович «Амадока».

Спеціальна відзнака Львівської обласної Ради — Олег Сова

Нагадаємо, що 28 Львівський міжнародний «BookForum» відбувається у Львові за підтримки Українського культурного фонду, Львівської міської ради та Львівської облдержадміністрації. Програма фестивалю налічує 120 подій, 250 учасників, зокрема — 25 іноземних авторів з 21 країни світу.

varta1.com.ua: Новини