Лисиничі та Підбірці бачать свій розвиток разом зі Львовом

Ст._Підбірці
Ст._Підбірці

Лисиничі та Підбірці бачать свій розвиток у Львівській ОТГ.

Про це розповів сільський голова Лисиничівської сільради, Пустомитівського району, Мирон Бедрій, передає пресслужба Львівської міської ради сьогодні, 5 лютого.

Сільський голова Лисиничівської сільради Пустомитівського району, до якого також входить громада Підбірців, Мирон Бедрій повідомив: «Попри деякі законодавчі колізії, які, сподіваюся, будуть врегульовані, можу впевнено заявити: Львів однозначно дасть поштовх для розвитку наших територій. Бо село у сьогоднішньому вигляді далі залишатися не може. Таке відчуття, ніби ми зупинилися. Село має розвиватися, а людський потенціал — успішно реалізовуватися».

У селі Підбірці, зокрема, за словами голови, приєднання до майбутньої Львівської ОТГ ініціює місцева молодь, бо вбачає у цьому перспективи на майбутнє.

«Сьогодні село вже не таке, як було ще 20 років тому. І на це треба зважати. Так, у Підбірцях є хороша школа і садочок. Але основна частина населення із Підбірців і Лисиничів щоденно їде працювати до Львова, останні ще й возять до львівських шкіл та садочків дітей. Побутові відходи вивозять львівські фірми. За основними медичними послугами наші люди також їдуть до Львова. Наші люди фактично вже є частиною Львова», — зазначає Мирон Бедрій.

Станом на сьогодні мешканці села Лисиничі користуються львівським комунальним маршрутом № 29, який курсує із Винників через Лисиничі і до Львівського залізничного вокзалу. Цей маршрут повністю забезпечує місто із рівноправними правами на пільги. Зовсім протилежна ситуація у Підбірцях, де маршрут № 217а забезпечує область. До сільської ради надходять постійні нарікання щодо його роботи. Великі сподівання місцеві покладали і покладають на експериментальний маршрут зі Львова до Малехова та Підбірців, однак ОДА з невідомих причин його заборонила.

«Більшість молодих освічених людей розуміють, що приєднуватися треба до спроможнішої громади, бо чим більша громада, тим більші можливості. Станом на сьогодні з упевненістю можна говорити, що переважна більшість мешканців Лисиничів виступає за приєднання до Львівської ОТГ», — наголосив Бедрій.

За словами очільника сільської громади, ОТГ — це насамперед більший бюджет.

«Не секрет, що Львів має профіцит бюджету і реверсну субвенцію. Тобто частину грошей віддає у держбюджет. Мова про 590 млн грн. Коли запрацює Львівська ОТГ, то більшість цих коштів піде на розвиток об’єднаної територіальної громади. А це економічне покращення, інвестиційна привабливість, капіталізація землі, яка зробить її дорожчою. Позитив від приєднання до Львівської ОТГ насправді є. Вся справа за законодавчою складовою, яка має внести остаточну ясність», — підсумував сільський голова.

А щодо питання, чому українцям так важко дається створення ОТГ, то, на думку Мирона Бедрія, відповідь очевидна і має давнє українське коріння: «Де двоє українців, там три гетьмана. Кожен бачить себе керівником. Кожен боїться втратити свої посади. Я цього не боюся. Буде добре громаді, і мені буде добре».

Наразі, позиція Лисиничівської громади є лише усним декларуванням згоди на ймовірне об’єднання з Львівською ОТГ. Далі це питання має погодити ЛОДА і затвердити Кабмін.

varta1.com.ua: Новини