Мешканці сіл на Львівщині виступили проти оформлення спеціальних дозволів: що відомо (ВІДЕО)

Люди не хочуть брати дозвіл на проживання

Фото ілюстративне

Село Мшанець у Старосамбірському районі Львівської області розташоване у 5-кілометровій зоні біля кордону. Мешканці села виступають проти оформлення нових спеціальних дозволів. Про це пише Суспільне

Мешканка Надія Яворська каже, що про такі дозволи, люди дізналися нещодавно, коли в селі з’явилися заяви на оформлення:

«Я та більшість мешканців дізналися з заяви, яку принесли, залишили в магазині для того, щоб брати і йти оформлювати перепустки. То мене найбільше шокувало – проживання, в'їзд, перебування. Найбільше вразило проживання — як то, брати дозвіл на проживання? В мене зразу така асоціація — брати дозвіл на ковток повітря. Я розумію, що війна і кожен, пересуваючись, має мати паспорт чи документи, які підтверджують особу. Для чого тоді зайві клопоти людям? То ж і щоб приїхали до мене мої діти чи мої родичі, теж треба виробляти пропуск».

Мешканець села Ярослав Стецькович показує цитує зразок заяви спецдозволу:

«Прошу надати дозвіл на проживання...«Я тут живу від народження, в кого я ще маю брати дозвіл, скажіть мені, люди добрі. Та чи в нас немає комп'ютерів? Та є паспорти, та перевірив його на комп'ютері, або їдеш, або не їдеш».

«Заяву отримав, взяв, пом'яв та й викинув під кухнею, добре було розпалити дрова. Якщо я помру, я вже казав, що треба наперед визначити дату свої смерті й повідомити всіх, щоб за 10 днів ви пропуски зробили», — каже житель села Леонард Волочанський.

Окрім села Мшанець, до Стрілківської територіальної громади належить ще три села, які входять до п'ятикілометрової прикордонної зони.

«Ми думаємо, що найближчим часом організуємо громадські слухання в цих населених пунктах. Запросимо представників Державної прикордонної служби, щоб вони нам роз’яснили до кінця і в першу чергу жителям про всі нюанси даної постанови. Люди збурені й наша громада буде від цього мати збитки, тому що це вплине на розвиток туризму», — розповів виконувач обов'язків секретаря Стрілківської сільської ради Андрій Соджак.

За словами жителів, ніхто з села Мшанець не подав заяви на спеціальні дозволи. Їх наявність у них також поки ніхто не перевіряв. Начальник відділу організації прикордонної служби Сергій Курило розповів, що дозволи перевірятиме підрозділ охорони кордону:

«Щодо відповідальності за порушення правил перебування і за правила прикордонного режиму – є відповідальність кодексу України про адміністративне правопорушення, 202 стаття за порушення прикордонного режиму та режиму у пункті пропуску».

За словами Сергія Курила, у Львівській області вже видали понад 300 дозволів і стільки ж зараз опрацьовують. 

Додамо, що 14 квітня мешканці сіл, що на Самбірщині у Львівській області – Мшанець, Плоске та Галівка, провели громадські збори, на яких виступили проти запровадження спеціальних дозволів на перебування у 5-ти кілометровій прикордонній смузі.

Згідно з «Внесеними Урядом України змін до Постанови КМУ № 1147 «Про прикордонний режим» передбачено введення обмежень щодо вільного в’їзду, перебування, проживання, провадження робіт й пересування осіб у прикордонній смузі. Відтак для перебування на цій території необхідно мати дозвіл органу Держприкордонслужби.

Щоб оформити дозвіл тим, хто живе у 5-кілометровій прикордонній зоні, потрібно звернутися за роз’ясненням до органів місцевого самоврядування.



 

 

 

 

 

 

 

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також