Міг втратити здатність ходити: львівська лікарі прооперували чоловіка, який потрапив у складну ДТП (ФОТО)

Мотоцикліст отримав найскладніший внутрішньосуглобовий перелом коліна

У Львові ортопеди-травматологи Лікарні Святого Луки врятували ногу 35-річного чоловіка після складної ДТП. Чоловік міг втратити здатність ходити, оскільки отримав найскладніший внутрішньосуглобовий перелом коліна.
Врятувати рухливість кінцівки могла лише складна реконструктивна операція. Про це повідомила пресслужба Першого медоб'єднання Львова.
Автопригода сталася на початку вересня. 35-річний Мирослав Петрилко їхав на мотоциклі та зіткнувся з легковою автівкою. Після падіння мотоцикліст зрозумів, що його ліва нога зовсім не рухається. Карета швидкої доправила постраждалого до лікарні. Після обстеження медики діагностували у Мирослава закритий багатофрагментарний внутрішньосуглобовий перелом обох виростків лівої великогомілкової кістки.
Перше, що зробили спеціалісти — це встановили на пошкоджену кінцівку апарат зовнішньої фіксації. Він був необхідний для стабілізації перелому, зменшення набряку м’яких тканин та попередження можливих ускладнень. А за два тижні ортопеди-травматологи змогли приступили до наступного і найважливішого етапу лікування — реконструктивної операції.
“Це є найскладніший по класифікації внутрішньосуглобовий перелом гомілки в ділянці колінного суглобу. Аби уникнути інвалідизації пацієнта та в подальшому відновити функцію травмованої кінцівки, необхідне реконструктивне операційне втручання з використанням титанових конструкцій та кісткових трансплантатів”, — розповідає Юрій Кіт, ортопед-травматолог Лікарні Святого Луки Першого медоб’єднання Львова.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Під час операції спеціалісти спершу виконали репозицію кісткових уламків колінного суглобу, тобто повернули їх у правильне анатомічне положення. Потому замістили кістковий дефект штучним трансплантатом. І вже останнім етапом ортопеди-травматологи – Юрій Кіт, Микола Будзінський та Олександр Філіпчук – виконали металоостеосинтез. Себто — зафіксували суглоб титановими пластинами.

Читайте також: нейрохірурги Лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова рятували 18-річного студента, який постраждав у смертельній ДТП за участі буйвола
Ця операція дала можливість зберегти Мирославові колінний суглоб, а це значить, що в майбутньому він ходитиме. Втім, відновлення буде ще довгим, позаяк такий перелом зростається щонайменше пів року. Тож попереду у пацієнта тривала реабілітація та заняття з фізичної терапії. Головне, що з часом він таки встане на ноги.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також