На Львівщині зафіксували випадок дифтерії

Ще одне небезпечне захворювання

Впродовж останніх двох тижнів, у Львівській області зафіксували три випадки підозри на дифтерію. Клінічно підтвердили лише один випадок, решта відхилили. Про це розповіла керівниця Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Наталія Тімко-Іванченко, пише «Тvoemisto.tv».

За словами епідеміологині, усі хто захворів — дорослі люди, вік яких 19, 20 і 28 років, не отримали своєчасно повторну вакцинацію проти дифтерії. До медиків по допомогу вони звернулися через біль у горлі, що посилювався при ковтанні.

При огляді у хворих був наліт, який погано знімався.

«У першому випадку бактеріологи виділили збудник дифтерії, але не токсигенний штам. У другому — збудник подібний по будові до збудника дифтерії. У третьому — лабораторні дослідження тривають. Перші дві особи вже виписані зі стаціонару, третя продовжує лікування», — каже Наталія Тімко-Іванченко.

Керівниця Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України наголошує, що якщо в суспільстві є багато не своєчасно вакцинованих людей, дифтерія може поширюватись.

«На жаль, не всі одужають. Раджу усім поцікавитися, коли вони востаннє були вакциновані проти дифтерії. Нагадую, дорослим варто повторювати щеплення кожні 10 років», — додала співрозмовниця.

Для довідки: Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Характеризується місцевим запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем, нирок.

Причини дифтерії: Збудником є дифтерійна паличка, яка виробляє токсичну речовину, стійку до дії різних чинників, у зовнішньому середовищі може зберігатися до 15 діб. Токсин, який виділяє паличка, швидко гине під час нагрівання (+60 °С ), а також внаслідок дії прямих сонячних променів. Інкубаційний період захворювання (від моменту проникнення збудника до початку симптомів) — від 3 до днів.

Джерело інфекції — хвора людина чи носій збудника дифтерії. Інфекція передається найчастіше повітряно-крапельним шляхом, факторами передачі також можуть бути предмети побуту (посуд, іграшки). 

Додамо, що на Львівщині зафіксували два випадки ботулізму.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також