На полицях магазинів західних областей може з’явитися небезпечний морепродукт (ФОТО)

Попередження від Держпродспоживслужби

Фото: RASFF

Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області повідомляє, що відповідно до листа Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 1 грудня надійшло інформаційне повідомлення отримане по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів стосовно виявлення кадмію у восьминогах «міні», що експортувались з Італії (виробник: Borrelli s.r.l, Italy; вантажовідправник: Alis Srl, Italy) до України (отримувач: ТзОВ «СІЛЬПО-ФУД», вул. Бутлерова, 1, м. Київ, 02090).

У разі виявлення в обігу даного харчового продукту просимо невідкладно повідомити Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області за телефоном (032) 261 36 90 для вжиття відповідних заходів, передбачених Законом України “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин” та «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Довідково: Кадмій надходить в організм людини через шлунково-кишковий тракт (за добу в середньому 20–50 мкг з харчовими продуктами та 0,1 мкг з питною водою) і дихальні шляхи (0,02 мкг). Вміст кадмію в харчових продуктах підвищується при використанні в сільському господарстві добрив та стічних вод, забруднених цим металом. Забрудненню їжі кадмієм сприяє використання отрутохімікатів, що містять цей метал, посуду з полівінілхлориду, стабілізованого кадмійорганічними сполуками, посуду, покритого емалями і пігментами, в яких присутній кадмій, пакувальних матеріалів на основі целюлози.

Особливістю біологічної дії кадмію є його здатність негативно впливати на здоров’я людини.

Кадмій належить до імунотоксичних елементів. При хронічному кадміозі уражаються сечостатева, бронхолегенева системи, розвивається анемія, пов’язана зі зниженням всмоктування заліза в кишечнику і лізисом еритроцитів, підвищується артеріальний тиск, порушується сперматогенез.

Фото маркування товару доступне за активним посиланням:

https://drive.google.com/file/d/1peq1JGDY-lw3rt0NG57X50SJZnb05av0/view

Як повідомлялося, з росії на територію Україну потрапив небезпечний шкідник.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий