Нацбанк запровадив нові обмеження для проведення безготівкових валютних операцій

Що це означає

Фото ілюстративне

Національний банк України з 21 липня запровадив нові обмеження для безготівкових валютних операцій. Вони, зокрема, стосуються переказів, зняття і розрахунків гривневими картками за кордоном.  Про йдеться у повідомленні НБУ на сайті.

Від 21 липня вводяться такі обмеження:

  • громадяни як і раніше матимуть змогу знімати з гривневих платіжних карток за кордоном 50 тис грн (в еквіваленті) на місяць. Водночас, ліміт на зняття готівкової валюти з гривневих платіжних карток за кордоном змінено зі щомісячного на щотижневий: 12,5 тис грн (в еквіваленті) на сім календарних днів;
  • зменшено щомісячний ліміт на P2P перекази громадян за кордон із гривневих платіжних карток українських банків зі 100 тис. грн (в еквіваленті) до 30 тис. грн (в еквіваленті);
  • установлено щомісячний ліміт на розрахунки за кордоном із використанням гривневих платіжних карток у розмірі 100 тис грн (в еквіваленті) з усіх рахунків клієнта в банку, відкритих у національній валюті. Це обмеження не відчує переважна більшість громадян, які перебувають за кордоном.

Правління НБУ може запровадити окремий порядок проведення операцій купівлі валюти банками на власні потреби.

Також із 25 липня 2022 року скасовано дозвіл для комерційних банків купувати готівкову гривню в іноземної фінансової установи за безготівкову іноземну валюту.

Відтепер банкам дозволили відновити продаж безготівкової валюти за умови, що її буде розміщено на депозит. Мінімальний строк дії такого депозиту — щонайменше три місяці без права дострокового розірвання, а максимальний обсяг безготівкової валюти, який банк може продати одному клієнту, не може перевищувати 50 тис грн в еквіваленті. Тобто, якщо курс долара становитиме 36,5 грн, то банк зможе продати одному клієнту не більше ніж 1369 доларів на місяць.

Нагадаємо, сьогодні вперше Національний банк України змінив офіційний курс долара.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена