Німеччина дозволила надіслати зброю в Україну

Різке зрушення у військовій політиці Берліна

Німеччина дозволила Нідерландам надіслати Україні 400 реактивних систем залпового вогню для допомоги в боротьбі з російськими загарбниками. Про це пише POLITICO.

Це означає різке зрушення у військовій політиці Берліна на тлі тиску з боку союзників з ЄС та НАТО.

Пізніше представник німецького уряду підтвердив це.

До суботи Німеччина трималася за давню практику, не дозволяючи перекидати контрольовану нею летальну зброю в зону конфлікту.

Така позиція збентежила деяких європейських чиновників, особливо після того, як президент Росії Володимир Путін віддав наказ про повномасштабне вторгнення і завдав ракетних ударів по столиці України Києві.

Опір Німеччини тривав, навіть коли інші європейські країни, США та НАТО почали  відправку військової техніки та зброї в Україну.

Польща почала надсилати боєприпаси наземним транспортом, тоді як Естонія та Латвія в п’ятницю заявили, що починають вантажити паливо, протиброньоване озброєння «Javelin» та медичні товари до кордону України для передачі українським силам. Чехія заявила, що надсилатиме зброю та боєприпаси, а Словаччина заявила, що надсилатиме боєприпаси, дизельне паливо та гас. 

Нідерланди заявили, що надішлють в Україну 200 систем протиповітряної оборони «Стінгер», Бельгія оголосила, що надасть Україні 2000 кулеметів і 3800 тонн палива.

Сполучені Штати в суботу також збільшили свою поточну військову допомогу Україні, виділивши до 350 мільйонів доларів на підтримку оборони України, фінансування, яке включатиме «подальшу смертельну оборонну допомогу».

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також