Переговори США та Китаю про війну в Україні

Мир і безпека є найдорожчими скарбами міжнародної спільноти

Фото: інформативне

Президент США Джо Байден та президент Китаю Сі Цзіньпін сьогодні, 18 березня, провели двогодинну відеорозмову, під час якої, зокрема, обговорили розв’язану Росією війну в Україні.

Лідер КНР сказав, що конфлікти та протистояння, на зразок війни в Україні, нікому не потрібні, повідомляє «CNN», із посиланням на китайські державні ЗМІ.

«Міждержавні відносини не можуть перейти до стадії воєнного протистояння. Конфлікт і протистояння не є інтересами сторін. Мир і безпека є найдорожчими скарбами міжнародної спільноти», — заявив Сі Цзіньпін.

Також лідер Китаю зазначив, що Китай та США повинні скеровувати двосторонні відносини на правильний шлях, а також — взяти на себе належну міжнародну відповідальність і докладати зусиль для миру в усьому світі.

Цей дзвінок розглядали як критичну перевірку того, чи зможе Байден переконати Китай залишитися на узбіччі війни в Україні та відхилити прохання Росії про військову чи економічну допомогу.

Китай може стати змушеним зайняти жорстку позицію щодо РФ.

Водночас, «CNN» пише, що просто підтримуючи розмову з Сі та заздалегідь оприлюднивши її, Байден послав президенту РФ Володимиру Путіну сигнал, що дружба того «без обмежень», яка була створена з лідером КНР у Пекіні незадовго до вторгнення, може бути не такою значною, як сподівався російський лідер. 

Що довше затягується війна в Україні, то складнішим може стати вибір Китаю, і він може виявитися змушеним зайняти жорсткішу позицію щодо Москви — таку, яка може змусити дружбу Сі з Путіним виглядати як стратегічна помилка.

У свою чергу видання AP пише, що Китай на переговорах зі США намагався підкреслити свої заклики до перемовин і пожертвування гуманітарної допомоги, одночасно звинувачуючи Сполучені Штати у провокації Росії та розпалюванні конфлікту через постачання зброї Україні.

Сі також відновив критику Китаєм щодо санкцій, запроваджених проти Росії через вторгнення, повідомляють китайські державні медіа. Як і раніше, Сі не використовував терміни «війна» або «вторгнення» для опису дій Росії.

Зауважимо, що, наразі, достеменно не відомо, чи переконав Байден Сі не допомагати РФ у війні проти України.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів

Читайте також