Поліцейський Полку поліції особливого призначення займався вимаганням грошей у чоловіків нетрадиційної орієнтації

2021-07-08-130634
2021-07-08-130634

Поліцейський зі спільниками вимагали гроші у чоловіків нетрадиційної орієнтації. Чоловікам погрожували розголошенням обставин їхнього приватного життя та відбирали гроші. П’ятеро членів організованої групи, до складу якої входив поліцейський, постануть перед судом за вимагання та позбавлення волі.

Як повідомляє прокуратура одеської області, прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно 5 членів організованої злочинної групи, до складу якої входив поліцейський Полку поліції особливого призначення ГУНП в Київській області, за фактом незаконного позбавлення волі та вимагання (ч. 3 ст. 146, ч. 4 ст. 189, ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 309, ч. 2 ст. 353 КК України).

Прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно 5 членів організованої злочинної групи, до складу якої входив поліцейський Полку поліції особливого призначення ГУНП в Київській області, за фактом незаконного позбавлення волі та вимагання (ч. 3 ст. 146, ч. 4 ст. 189, ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 309, ч. 2 ст. 353 КК України).

З’ясовано, що з січня цього року в Одесі діяла організована злочинна група, яка спеціалізувалась на вимаганні коштів у чоловіків за нерозголошення відомостей стосовно їх сексуальних вподобань.

Схема злочинної діяльності полягала у тому, що співучасники, під приводом сумісного проведення дозвілля, заманювали потерпілих до заздалегідь орендованих приміщень, де у подальшому, представляючись працівниками поліції, разом з діючим поліцейським, звинувачували потерпілих у розбещенні неповнолітніх, повідомляли про, начебто, затримання за підозрою у вчиненні злочину та вимагали від них за «вирішення питання» не притягнення до кримінальної відповідальності від 2 до 4 тисяч доларів США.

Разом з цим, для створення у потерпілих впевненості у реальності того, що відбувається, співучасники використовували символіку Національної поліції, а також реальні посвідчення та жетон поліцейського.

Також в ході обшуків у співучасників виявлено та вилучено наркотичні засоби та вибухову речовину.

Як повідомляла «ZMINA», п’ятеро зловмисників, віком від 25 до 45 років, розміщували в мережі оголошення від імені гетеросексуальної пари або гея, зокрема неповнолітнього. Поспілкувавшись із потенційним “клієнтом” у месенджері, вони запрошували жертву до орендованої квартири, де вже була встановлена прихована відеокамера.

“Щойно “клієнт” залишався наодинці з підставним виконавцем “замовлення”, підозрювані з’являлись у квартирі під виглядом правоохоронців. Погрожуючи потерпілому розголошенням обставин приватного життя або ж притягненням до кримінальної відповідальності за інтимний зв’язок з неповнолітнім, вони силою відбирали в нього готівкові кошти, а також вимагали перерахувати гроші на банківські картки”, — розповіли в поліції.

Відомо, що запрошення на побачення та подальший шантаж ЛГБТ-людей — це один з різновидів так званих злочинів ненависті, з якими правоохоронці в Україні працюють неефективно. Зловмисники обирають собі жертв серед гомосексуалів, адже багато з них приховують свою орієнтацію від широкого загалу, а тому нападники вважають, що потерпілі не скаржитимуться до поліції. В Одесі, за словами місцевих активістів, зловмисники часто використовують саме цю схему.

Правозахисники не перший рік наголошують, що Україна потребує криміналізації злочинів нетерпимості, зокрема, за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності, однак досі відповідних змін не ухвалили. Нещодавно протистояти злочинам ненависті щодо ЛГБТ-українців закликала група європарламентарів.

varta1.com.ua: Новини