Польща та Україна домовилися знайти компроміс щодо експорту зерна

Позитивні новини

Україна та Польща домовилися знайти спільне вирішення щодо ембарго на зерно, що спричинило суперечку між двома країнами. Про це йдеться на сайті Мінагрополітики.

Зазначається, міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський провів телефонну розмову зі своїм польським колегою Робертом Телусом.

«Міністри обговорили ситуацію, а також пропозицію України щодо її врегулювання та домовились знайти рішення, яке враховує інтереси обох країн. Сторони підтвердили тісні та конструктивні відносини, які ними багаторазово демонструвались та погодили, з урахуванням цього, виробити найближчим часом варіант взаємодії з питань експорту», - наголосили у відомстві.

В найближчі дні очікуються ще одні переговори, під час яких буде обговорено підготовлені до того часу питання від обох сторін.

Окрім того, Польща погодилася вивчити український план експорту та підготує свої пропозиції до нього. 

Тим часом видання PAP пише, що міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус зазначив, що вони «відкриті до пошуку рішення , яке убезпечить полський ринок, захистить польських фермерів та допоможе Україні». 

Читайте також: Польща і Словаччина жорстко відреагували на позов України до СОТ щодо зерна

«Ми хочемо допомогти Україні з транзитом, але він має бути транзитом, а не шкодити польським фермерам», – сказав він.

Що відомо про заборону на імпорт українського зерна

Єврокомісія 2 травня ухвалила тимчасові запобіжні заходи щодо імпорту окремих сільськогосподарських товарів з України у 5 країн ЄС. Спочатку заборону було впроваджено до 5 червня. Однак 12 травня Польща, Болгарія, Румунія, Словаччина та Угорщина закликали Єврокомісію продовжити ембарго на агропродукцію з України до кінця року.

У травні з'явилася інформація, що уряд Болгарії пообіцяв скасувати заборону на імпорт агропродукції з України після того, як почнуть діяти заходи ЄС щодо стабілізації ринку сільського господарства.

24 серпня стало відомо, що Угорщина просить ЄС продовжити заборону на імпорт українського зерна.

Пізніше міністр сільського господарства Польщі Роберт Телюс заявив, що країна вимагатиме від Євросоюзу продовжити заборону на імпорт зерна з України, а в разі відмови – введе свої обмеження. За його словами, такі наміри також мають Словаччина, Болгарія, Румунія та Угорщина. 

Згодом у Міністерстві закордонних справ України відреагували на плани Словаччини, Болгарії, Польщі, Румунії та Угорщини продовжити заборону на імпорт українського зерна до кінця 2023 року: дії 5 країн ЄС назвали неприйнятними.

13 вересня парламентський комітет з питань економічної політики та інновацій Болгарії прийняв проєкт рішення, у якому йдеться, що країна не підтримує продовження після 15 вересня заборони на імпорт деяких сільгосптоварів з України.

Також 13 вересня Угорщина оголосила, що домовилася з Румунією, Словаччиною та Болгарією про введення національних заборон на ввезення українського зерна, якщо ЄС не продовжить заборону.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена