Постачання снарядів з ЄС дадуть змогу Україні планувати контрнаступ до літа – Euractiv

Постачання зброї, яку можна використовувати по 6000 снарядів на день

Врешті Захід почав збирати фінансові та промислові ресурси для постачання ЗСУ необхідних артилерійських снарядів.  

Про це пише Euractiv.

Брюссель намагається розширити виробництво снарядів за допомогою європейських оборонних компаній. У нещодавньому зверненні головний дипломат ЄС Жозеп Боррель попередив країни-члени блоку, що «нічого не робити – це не вихід», тоді як українські війська випускають приблизно до 2000 артилерійських снарядів на день.

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишин нещодавно заявив, що в умовах жорстокої артилерійської війни з Росією Україні потрібна така кількість боєприпасів, яку «не може надати жодна країна», навіть США.

«Є надія, що ми зможемо зібрати значну кількість ресурсів. 800 тисяч штук і це не остаточна цифра, ми безумовно можемо отримати набагато більше залежно від наявності донорів», - сказав представник уряду Чехії з питань відновлення України Томаш Копечний.

Президент Еммануель Макрон сказав, що Франція буде відкрита для закупівель боєприпасів для України з-за меж ЄС.

Під час переговорів західні лідери пообіцяли об’єднатися й разом закупити терміново необхідні боєприпаси для України.

Міністрам оборони доручили протягом наступних 10 днів розробити плани, як поставити Києву більше.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що близько 15 країн зацікавилися ініціативою Праги, яка визначила на світових ринках 800 тисяч одиниць терміново необхідних Україні артилерійських боєприпасів.

Томаш Копечний, відповідаючи на запитання про часові рамки доставки боєприпасів Україні, сказав, що це буде «протягом кількох місяців, а не протягом кількох тижнів». Мова йде про вже наявні боєприпаси та ті, що будуть виготовлені.

Велика Британія, Фінляндія та інші країни НАТО також пообіцяли надати Україні снарядів протягом цього року, проте точна кількість не розголошується.

Читайте також: В Україні використають штучний інтелект для розмінування – Мінекономіки

Очікується, що боєприпаси, отримані за посередництва Чехії, а також боєприпаси, передбачені планом ЄС, дадуть Україні до літа можливість знову стріляти зі швидкістю близько 6000 снарядів на день.

varta1.com.ua: Новини

Юлія Зуб