Пов'язаний з українським нардепом завод постачав зарядні станції до тимчасово окупованого Криму

Після початку російської агресії проти України у 2014 році, Куницький продовжив їздити у рф

Пов’язаний із народним обранцем від «Слуги народу» Олександром Куницьким харківський завод Autoenterprise постачав зарядні станції для окупованого Криму. Про це йдеться у розслідуванні проекту «Схеми»

Холдинг Autoenterprise займається виробництвом та встановленням зарядних станцій для електрокарів та імпортом машин з-за кордону, службою таксі і каршерінгом. Це група компаній, офіційний власник яких – харків'янин Дмитро Ніконов

До походу в Раду Куницький роками просував із ним цей бізнес, усіляко рекламував харківську розробку, заохочуючи інвестувати в неї мільйонну аудиторію свого блогу.

Куницький усіляко афішував свою належність до цього бізнесу, зокрема публічно розповідав, що він «керівник рекламного відділу компанії Autoenterprise».

З огляду на документи, які опинилися у розпорядженні «Схем», Куницький був глибоко інтегрований у холдинг, та працював на різних посадах у фірмах Autoenterprise.

Офіційно він працював у одній із компаній цього холдингу – «Тесла моторс» – із 2018 по 2019 роки. За документами обіймав посаду «менеджера у сфері надання інформації». Ці дані підтверджує трудова книжка, яку від джерел змогли дістати журналісти «Схем».

Отримавши мандат, Куницький зробив офіційного власника Autoenterprise Дмитра Ніконова своїм помічником, а свою депутатську приймальню розмістив безпосередньо на харківському заводі. Він продовжив просувати цей бізнес вже у статусі депутата, використовуючи свою владу та звітуючи про все це самому Ніконову.

Зарядні станції «Autoenterprise» – це питомо українська розробка, успішний бізнес харківських інженерів із локальним виробництвом.

«Ми виготовили 90% зарядок, які стоять в Україні. 46% – на всьому європейському континенті. На сьогодні світові найбільші гіганти користуються нашими технологіями, нашими зарядними станціями, просто у своєму white label design», – розповідав в одному з інтерв'ю Ніконов.

Що означає white label design? Простими словами – підприємства Autoenterprise виробляє зарядні станції як для себе, так і для інших компаній, під їхніми брендами. Наприклад, саме на базі станцій Autoenterprise у Чорногорії працює мережа під брендом Greencar, у Вірменії – EcoCars«Токбор» в Узбекистані або ElectroEco у Молдові.

Але молода і успішна українська компанія не погребувала співпрацювати з країною-агресором, активно поширивши свій ринок збуту на Російську Федерацію.

Туди холдинг Autoenterprise почав постачати свою продукцію щонайменше з 2016 року.

Журналісти «Схем» змогли дістати та проаналізувати з десяток контрактів холдингу Autoenterprise і верифікувати їх – завдяки базі імпортно-експортних операцій ImportGenius та вашингтонському Центру оборонних досліджень.

Замовником харківського обладнання в Росії здебільшого були приватні клієнти. Але українські зарядки також замовляли державні структури Росії, наприклад, холдинг «Россети».Цей холдинг купував не на пряму, а через посередників. При цьому, на харківському заводі чудово знали, для кого саме збирають станції – бо одразу брендували їх під час виробництва.

Вже у 2023 році окупаційною владою Криму було відкрито мережі електрозаправних станцій із найбільшим хабом у Сімферополі, на базі станцій українського виробництва Autoenterprise, під брендом – DriveEnergy. Як стало відомо з договорів, зарядні станції та комплектуючі, виготовлені у Харкові під цим брендом кримській компанії впродовж 2021-2022 років продавало харківське підприємство «АЄ Фекторі», фахівці якого також мали навчити персонал в Криму поводитися із технікою та проводити гарантійне обслуговування обладнання.

Для довідки: Олександр Куницький – народний депутат IX скликання від партії «Слуга народу». До парламенту набув популярності завдяки своєму YouTube-автоблогу ZPSanek. Куницький знімав на відео свавілля ДАІшників, згодом показував діалоги з поліцейськими. Після початку російської агресії проти України у 2014 році, Куницький продовжив їздити у РФ.

Наприклад, він зі своїм другом та бізнес-соратником, харків'янином Дмитром Ніконовим фотографувався на борту літака «Аерофлоту». Напередодні свого депутатства.

На захоплений рф український півострів Куницький також їздив. Там, у розмові з російськими ДАІшниками, він заявляв, що «Крим – це росія».

Читайте також: постачальники Міноборони намагаються зірвати реформу щодо прозорого постачання їжі армії

У 2019 році Куницький вирішив балотуватися у Раду як мажоритарник із Харкова – від партії президента Володимира Зеленського «Слуга народу». В агітаційних роликах Куницький виступав разом з Олександром Дубінським та Максимом Бужанським.

 

 

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також