Прочитати «Кайдашеву сім'ю»: суд Рівненщини призначив оригінальне покарання чоловіку

Замість в'язниці

Фото ілюстративне

У Рівненській області чоловік обікрав рідну сестру, яка успадкувала будинок від батьків. Він зламав замки, виніс садовий інвентар та інструменти у той момент, коли жінки не було вдома.

Про це йдеться у вироку Гощанського районного суду Рівненської області, пише 24 канал

Жінка в суді розповіла, що її брат вкрав у неї інвентар на понад шість тисяч гривень.

Повідомляється, що серед вкрадених чоловіком речей були ножівки для дерева та металу, ломи, плоскогубці, цвяхи, шурупи, газовий і розвідний ключі, зубила, сокири, а також кусачки та навіть плетений кошик.

Чоловік стверджував, що забрав лише своє майно, яке, за його словами, він придбав, проживаючи у будинку. Крім того, він запевняв, що попереджав сестру про свій приїзд, аби забрати майно, проте її не було вдома.

За даними слідства, 25 травня 2023 року обвинувачений незаконно потрапив на приватну територію, відірвав замок з господарської будівлі та забрав інвентар, який, за його словами, належав йому.

Цікаво, що чоловік не визнав свою провину, але не заперечував фактичних обставин та подій. Під час судового розгляду він також звинуватив потерпілу в тому, що вона неправомірно звернулася в поліцію.

За словами жінки, брат неодноразово приходив до будинку після того, як її чоловіка мобілізували до Збройних сил України. Він ламав замки, викидав речі, надсилав погрози та висловлював побажання смерті.

Зазначається також, що після того, як чоловік дізнався про намір сестри продати будинок, який та успадкувала від батьків, вирішив прийти та забрати, так би мовити «своє».

Що вирішив суд

«Зважаючи на те, що покарання кожній особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, має призначатися з урахуванням обставин, які встановлені під час судового розгляду, індивідуальних особливостей особи, суд вважає за необхідне покласти на обвинуваченого обов`язки, які б усунули прогалини у його знаннях про вимоги закону щодо права власності, зокрема вивчення відповідних книг і глав Цивільного кодексу України.

Крім того, зважаючи на необхідність формування у обвинуваченого поваги до права власності, права осіб розпорядження своїм майном у випадку смерті, недопустимість неправомірних дій при усуненні від спадкування, та необхідність цивілізованого вирішення спорів про спадщину, що найкращим чином можна здійснити через читання художньої літератури, суд вважає за необхідне покласти на обвинуваченого обов`язок прочитати відповідну літературу», - йдеться у вироку.

Відповідно згідно з вироком суду, чоловіка вирішили не відправляти за ґрати на п'ять років, а замість цього призначили йому рік іспитового строку. Також суд наголосив на необхідності перевиховання цікавим способом.

«Дотримуватися встановлених судом вимог щодо вчинення певних дій, а саме: прочитати Розділ I «Право власності» Книги III «Право власності та інші речові права» та Книгу VI «Спадкове право» Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року; прочитати роман «Кайдашева сім`я», написаний 1878 року», – йдеться у вироку суду.

Читайте також: Укренерго вводить графіки відключення світла у 6 областях

У даному кримінальному провадженні процесуальні витрати відсутні, заходи забезпечення не застосовувались, цивільний позов не заявлений.


varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також