Розвідка США повідомила про найближчі плани та амбіції путіна

Путін все ще має намір досягти цілей за межами Донбасу

Володимир Путін готується до тривалої війни в Україні, і навіть перемога на сході потенційно не завершить конфлікт. Про це попереджає американська розвідка.

Москва переспрямувала свої війська на захоплення Донбасу після того, як Україна протистояла спробам взяти її столицю Київ.

Авріл Хейнс, керівник національної розвідки, сказала на слуханнях у комітеті Сенату США у вівторок, що Путін все ще має намір «досягти цілей за межами Донбасу», але він «стикається з невідповідністю між своїми амбіціями та поточними звичайними військовими можливостями Росії».

Вона додала, що російський президент «ймовірно» розраховував на ослаблення підтримки України та США, оскільки інфляція, дефіцит продовольства та ціни на енергоносії погіршилися.

Проте російський президент може звернутися до «більш радикальних засобів» у міру того, як війна триває, хоча Москва використає ядерну зброю лише в тому випадку, якщо Путін усвідомить «екзистенційну загрозу» для Росії.

Директор Агентства оборонної розвідки Скотт Бер’єр сказав на тому ж слуханні, що росіяни та українці перебувають у «дещо глухому куті».

Під час останніх бойових дій Україна стверджує, що повернула чотири населені пункти на північному сході Харківської області.

Черкаські Тишки, Руські Тишки, Рубіжне та Байрак були відібрані у Росії.

Президент Володимир Зеленський заявив, що успіхи України поступово витісняють російські війська з Харкова, який бомбардують з початку війни.

Але за його словами, українцям «не варто створювати атмосферу надмірного морального тиску, де чекають перемоги щотижня і навіть щоденно».

Основне з доповіді  Авріл Хейнс:

  • Невизначене майбутнє: Хейнс намалювала похмуру й невизначену картину наступної фази багатомісячного вторгнення Путіна. Вона сказала, що його наступний крок буде важко передбачити частково тому, що «Путін стикається з невідповідністю між його амбіціями та поточними звичайними військовими можливостями Росії». 
  • Ескалація: Хейнс сказала, що ситуація на місці може «підвищити ймовірність того, що президент Путін звернеться до більш радикальних засобів». Це може включати в себе «введення воєнного стану, переорієнтацію промислового виробництва або потенційно ескалаційні військові дії».
  • Ядерна зброя: вона сказала законодавцям, що розвідувальна спільнота не вірить, що Путін звернеться до використання ядерної зброї, якщо не відчує екзистенційну загрозу для Росії. Генерал-лейтенант Скотт Берр’єр, голова Управління оборонної розвідки, також конкретно сказав, що США не очікують, що Росія незабаром буде використовувати тактичну ядерну зброю або ядерну зброю на полі бою. 
  • Наступ на Схід: розвідувальна спільнота вважає, що цілі Путіна виходять далеко за межі східного Донбасу. «Навіть якщо вони будуть успішними, ми не впевнені, що боротьба на Донбасі ефективно завершить війну», — сказала Хейнс.
  • У найближчій перспективі: Путін хоче захопити дві східні області — Донецьку та Луганську, контролювати місто Херсон і потенційно розширити сухопутний міст до Придністров’я, підтримуваного Росією регіону в Молдові. Але, щоб досягти Придністров’я, Путіну потрібно розпочати повну мобілізацію всередині Росії, чого він досі не зробив. 
  • Мирні переговори: «Оскільки і Росія, і Україна вірять, що можуть продовжувати прогресувати у військовому плані, ми не бачимо життєздатного шляху переговорів, принаймні в короткостроковій перспективі», — сказала Хейнс. 

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також