Стали відомі причини отруєння 32 людей на Львівщині

Були порушення санітарно-гігієнічних умов виробництва продукції

Фото з відкритих джерел

Оприлюднено результати розслідування спалаху сальмонельозу серед відвідувачів закладів громадського харчування “Tomatina” в ТРЦ «Форум Львів», ТРЦ «Спартак», ТРЦ «Вікторія Гарденс» на Львівщині.

Як повідомляє ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області, з 08.07.2022 до 20.07.2022 проводилось розслідування спалаху сальмонельозу серед відвідувачів закладів громадського харчування “Tomatina” у ТРЦ «Форум Львів» (м. Львів, вул. Під Дубом, 7 «б»),ТРЦ «Спартак» (м. Львів, вул. Мазепи, № 1 «б»), ТРЦ «Вікторія Гарденс» (м. Львів, вул. Кульпарківська, № 226 «а»), а також серед осіб, які замовляли їжу додому через інтернет безпосередньо з закладів харчування та через мережу доставки “Glovo”.

Усього захворіло 32 особи, у т. ч. 3 дітей.

За період з 02.07.2022 до 12.07.2022 в КНП ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня» госпіталізовані 29 осіб, у т. ч. 3 дитини з діагнозом: «Гостра кишкова інфекція» (25 осіб) та бактеріальне харчове отруєння (2 осіб), сальмонельоз — 2; 1 особа в КНП «Центральна міська лікарня Червоноградської міської ради» з діагнозом гастроентероколіт, 1 особа в інфекційне відділення КНП «Новояворівська РЛ ім. Ю. Липи Новояворівської міської ради» з діагнозом «Гостра кишкова інфекція». 

За результатами лабораторного дослідження біоматеріалу від хворих виявлена Salmonella enteritidis у 18 хворих, у т. ч. 3 дітей.

Після одужання усі хворі виписані зі стаціонару та скеровані на амбулаторне лікування з діагнозом «Сальмонельоз». У 14 хворих діагноз «Сальмонельоз клінічний».

Встановлено, що хворі споживали сендвіч з беконом та яйцем; пасту з соусом карбонара, куди входить сирий яєчний жовток, вершки; салат з куркою та авокадо; салат пасту з телятиною, макарони з вершковим соусом, макарони з соусом карбонара, пасту з вершковим соусом, кури-гриль, м’ясо індички.

Соус доставляється у заклади в готовому вигляді у вакуумному упакуванні і в банках. Приготування соусів, десертів, маринованої курки, нарізка бекону, лосося проводиться у виробничому цеху ТОВ «Томатіна» по вул. Бузкова, 2 у м. Львові.

Згідно наказу керівника ТОВ «Томатіна» від 07.07.2022, заборонено виробництво соусу «Карбонара» з додаванням сирих яєць.

За результатами лабораторних досліджень у змивах з об’єктів довкілля, у відібраних пробах харчових продуктів на об’єктах громадського харчування ТОВ «Томатіна» у ТРЦ «Форум», «Спартак» та «Вікторія Гарденс», у виробничому цеху ТОВ «Томатіна» сальмонела не виділена. У змивах виділена умовно-патогенна мікрофлора. У досліджених пробах харчових продуктів виявлено санітарно-показові мікроорганізми, перевищення вмісту КУО МАФАМ в 1,0г, а також патогенну мікрофлору (золотистий стафілокок) та умовно патогенну мікрофлору. У досліджених зразках курячих та перепелиних яєць, а також у змивах з них патогенні та умовно-патогенні мікроорганізми не виявлені.

«Результати досліджень свідчать про вторинне інфікування готових продуктів внаслідок незадовільних санітарно-гігієнічних умов виробництва», — зазначається у повідомленні.

За результатами проведеного розслідування можна зробити наступні висновки. Джерело збудника інфекції не встановлено.

Основною причиною спалаху ймовірно було використання в ЗГХ “Tomatina” соусу «Карбонара», у приготуванні якого використовувались вершки та сирі курячі яйця, які ймовірно були забруднені сальмонелою.

Окрім цього, причиною спалаху були порушення санітарно-гігієнічних умов виробництва продукції, вторинне інфікування готової продукції, про що свідчать результати лабораторного дослідження проб харчових продуктів та змивів; незабезпечення належного контролю за дотриманням температурного режиму термічної обробки кулінарних виробів на смажильній поверхні (тепан-які) за допомогою стилетного термометра.

Виникненню спалаху сприяли наступні обставини: відсутність належних умов на виробництві для дотримання працівниками правил особистої гігієни (відсутність умивальників у виробничих приміщеннях закладів харчування, відсутність антисептиків для обробки рук персоналу); відсутність окремих місць для проведення санітарної обробки яєць в закладах харчування; відсутність умов для первинної обробки овочів; незабезпечення контролю за дотриманням температурних умов зберігання харчових продуктів та продовольчої сировини у холодильному обладнанні, порушення вимог товарного сусідства в холодильному обладнанні; не проведення гігієнічного навчання працівників, незабезпечення лабораторного контролю на виробництві (змиви, напівфабрикати, готова продукція, вода водопровідна).

За фактом виникнення спалаху сальмонельозу проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 325 КК України.

За результатами інспектувань надано приписи щодо усунення порушень.

Як повідомлялося, поліцейські розслідують обставини масового отруєння людей у львівському ресторані.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також