Стали відомі причини отруєння 32 людей на Львівщині

Були порушення санітарно-гігієнічних умов виробництва продукції

Оприлюднено результати розслідування спалаху сальмонельозу серед відвідувачів закладів громадського харчування “Tomatina” в ТРЦ «Форум Львів», ТРЦ «Спартак», ТРЦ «Вікторія Гарденс» на Львівщині.

Як повідомляє ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області, з 08.07.2022 до 20.07.2022 проводилось розслідування спалаху сальмонельозу серед відвідувачів закладів громадського харчування “Tomatina” у ТРЦ «Форум Львів» (м. Львів, вул. Під Дубом, 7 «б»),ТРЦ «Спартак» (м. Львів, вул. Мазепи, № 1 «б»), ТРЦ «Вікторія Гарденс» (м. Львів, вул. Кульпарківська, № 226 «а»), а також серед осіб, які замовляли їжу додому через інтернет безпосередньо з закладів харчування та через мережу доставки “Glovo”.

Усього захворіло 32 особи, у т. ч. 3 дітей.

За період з 02.07.2022 до 12.07.2022 в КНП ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня» госпіталізовані 29 осіб, у т. ч. 3 дитини з діагнозом: «Гостра кишкова інфекція» (25 осіб) та бактеріальне харчове отруєння (2 осіб), сальмонельоз — 2; 1 особа в КНП «Центральна міська лікарня Червоноградської міської ради» з діагнозом гастроентероколіт, 1 особа в інфекційне відділення КНП «Новояворівська РЛ ім. Ю. Липи Новояворівської міської ради» з діагнозом «Гостра кишкова інфекція». 

За результатами лабораторного дослідження біоматеріалу від хворих виявлена Salmonella enteritidis у 18 хворих, у т. ч. 3 дітей.

Після одужання усі хворі виписані зі стаціонару та скеровані на амбулаторне лікування з діагнозом «Сальмонельоз». У 14 хворих діагноз «Сальмонельоз клінічний».

Встановлено, що хворі споживали сендвіч з беконом та яйцем; пасту з соусом карбонара, куди входить сирий яєчний жовток, вершки; салат з куркою та авокадо; салат пасту з телятиною, макарони з вершковим соусом, макарони з соусом карбонара, пасту з вершковим соусом, кури-гриль, м’ясо індички.

Соус доставляється у заклади в готовому вигляді у вакуумному упакуванні і в банках. Приготування соусів, десертів, маринованої курки, нарізка бекону, лосося проводиться у виробничому цеху ТОВ «Томатіна» по вул. Бузкова, 2 у м. Львові.

Згідно наказу керівника ТОВ «Томатіна» від 07.07.2022, заборонено виробництво соусу «Карбонара» з додаванням сирих яєць.

За результатами лабораторних досліджень у змивах з об’єктів довкілля, у відібраних пробах харчових продуктів на об’єктах громадського харчування ТОВ «Томатіна» у ТРЦ «Форум», «Спартак» та «Вікторія Гарденс», у виробничому цеху ТОВ «Томатіна» сальмонела не виділена. У змивах виділена умовно-патогенна мікрофлора. У досліджених пробах харчових продуктів виявлено санітарно-показові мікроорганізми, перевищення вмісту КУО МАФАМ в 1,0г, а також патогенну мікрофлору (золотистий стафілокок) та умовно патогенну мікрофлору. У досліджених зразках курячих та перепелиних яєць, а також у змивах з них патогенні та умовно-патогенні мікроорганізми не виявлені.

«Результати досліджень свідчать про вторинне інфікування готових продуктів внаслідок незадовільних санітарно-гігієнічних умов виробництва», — зазначається у повідомленні.

За результатами проведеного розслідування можна зробити наступні висновки. Джерело збудника інфекції не встановлено.

Основною причиною спалаху ймовірно було використання в ЗГХ “Tomatina” соусу «Карбонара», у приготуванні якого використовувались вершки та сирі курячі яйця, які ймовірно були забруднені сальмонелою.

Окрім цього, причиною спалаху були порушення санітарно-гігієнічних умов виробництва продукції, вторинне інфікування готової продукції, про що свідчать результати лабораторного дослідження проб харчових продуктів та змивів; незабезпечення належного контролю за дотриманням температурного режиму термічної обробки кулінарних виробів на смажильній поверхні (тепан-які) за допомогою стилетного термометра.

Виникненню спалаху сприяли наступні обставини: відсутність належних умов на виробництві для дотримання працівниками правил особистої гігієни (відсутність умивальників у виробничих приміщеннях закладів харчування, відсутність антисептиків для обробки рук персоналу); відсутність окремих місць для проведення санітарної обробки яєць в закладах харчування; відсутність умов для первинної обробки овочів; незабезпечення контролю за дотриманням температурних умов зберігання харчових продуктів та продовольчої сировини у холодильному обладнанні, порушення вимог товарного сусідства в холодильному обладнанні; не проведення гігієнічного навчання працівників, незабезпечення лабораторного контролю на виробництві (змиви, напівфабрикати, готова продукція, вода водопровідна).

За фактом виникнення спалаху сальмонельозу проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 325 КК України.

За результатами інспектувань надано приписи щодо усунення порушень.

Як повідомлялося, поліцейські розслідують обставини масового отруєння людей у львівському ресторані.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також

Найкоментованіше

  1. Українців штрафуватимуть та судитимуть за зберігання дров: детальніше про ухвалений Радою закон
  2. На Закарпатті СБУ та Нацпол затримали заступника комбрига та керівника РТЦК (ФОТО)
  3. Автівки виставляли на продаж: БЕБ на Львівщині викрило БФ, який завіз 130 автомобілів під виглядом гуманітарної допомоги (ФОТО)
  4. У страшній ДТП загинув воїн зі Львівщини
  5. Живим коридором, навколішки на Львівщині зустрічали "на щиті" загиблого на Курщині морського піхотинця (ФОТО)

Найчитаніше

  1. Українців штрафуватимуть та судитимуть за зберігання дров: детальніше про ухвалений Радою закон
  2. На Закарпатті СБУ та Нацпол затримали заступника комбрига та керівника РТЦК (ФОТО)
  3. На Львівщині водій маршрутки може сісти за грати на 10 років (ФОТО)
  4. Українських туристів, які збираються до Єгипту, попереджають про ризики для життя
  5. Живим коридором, навколішки на Львівщині зустрічали "на щиті" загиблого на Курщині морського піхотинця (ФОТО)