«Там не має бути норм, які суперечать Конституції»: Лубінець висловився щодо законопроєкту про мобілізацію

Що сказав уповноважений з прав людини

Фото ілюстративне

Група Міноборони при доопрацюванні законопроєкту про мобілізацію радиться із омбудсменом.Про це в ефірі телемарафону заявив уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець, пише Цензор.НЕТ.

"Я не бачив остаточної редакції (нового законопроєкту про мобілізацію від Кабміну. - ред.). Так, на відміну від попередньої редакції, зараз група, яка працює в Міноборони, звертається за експертною позицією уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Ми надали свої категоричні заперечення щодо мобілізації інвалідів - громадян з інвалідністю III категорії. Наскільки мені відомо, попередня була позиція, що вони готові це врахувати», - прокоментував Лубінець.

Омбудсмен також зазначив, що він проти надання додаткових повноважень представникам ТЦК та СП.

«Друге: я категорично проти надання додаткових повноважень територіальним центрам комплектування. Це військові підрозділи. Вони не мають права обмежувати права громадян України. Це якраз і є пряме порушення Конституції, про яке я казав. У нас є інші органи, які можуть впроваджувати подібні інструментарії для людей, які відмовляються від проходження військової служби. Але це точно не можуть робити ТЦК, отже військові. Якщо це буде враховано, моя позиція буде така, що я буду готовий підтримати запропоновану редакцію», - пояснив омбудсмен.

За словами Лубінця, Україні як державі для виживання новий законопроєкт про мобілізацію потрібен.

«Але я ретельно його вивчатиму, якщо там будуть суперечності щодо Конституції України, то я знову буду категорично виступати проти», - підсумував він. 

Раніше український омбудсмен Дмитро Лубинець розповів, які пункти в урядовому законопроекті про мобілізацію, який Кабмін 14 грудня відправив на доопрацювання, можуть обмежувати права людини.

Лубінець зазначив тоді, що ТЦК - це військові підрозділи, а згідно з нормами Конституції України, військові підрозділи не можуть брати участь в обмеженні прав громадян України, навіть якщо юридично у нас введений військовий статус.



varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена