У Луцьку невідомі представляються поліцейськими і гатять у двері квартир ногами, щоб вручити повістку (ФОТО, ВІДЕО)

У поліції кажуть, що це не їхні співробітники…

Фото: Волинські новини

Мешканець Луцька Валентин Оксенюк мешкає в одній із багатоповерхівок на вулиці Дружби народів. Днями до нього навідались непрохані гості, які почали нахабно вимагати відчинити двері.

Як повідомляють «Волинські новини», чоловік каже, двері не відчинив, бо ж через вічко побачив двох незнайомців у цивільному одязі, які лиш казали, що з поліції і відмовились показувати посвідчення. Полементувавши хвилин зо 10 чоловіки пішли, та своїм візитом встигли поставити на ноги усіх сусідів.

«Близько восьмої години вечора, до мене в квартиру «ломляться» дві людини в цивільному, які представились працівниками поліції. Я запитую: що вам потрібно? Вони вимагали відкрити їм двері. Представитись конкретно чоловіки відмовились, а на прохання показати посвідчення у вічко дверей — почали нецензурно висловлюватись. Були погрози, вони почали згодом взагалі затуляти вічко на дверях, навіть сліди залишились», — розповідає Валентин.

Чоловік почав паралельно телефонувати на «102», та поки говорив з поліцейськими, чоловіки по інший бік дверей забрались геть. Відповідно, викликати когось вже не було потреби. Втім, коли господар квартири відчинив двері — до його рук впала повістка.

«Я ніколи не боявся таких повісток і не боюся. Я є учасником бойових дій. У березні я особисто звертався в ТРО та військкомат. Тоді сказали чекати», — каже Валентин.

Тепер до військкомату лучанин обов’язково з’явиться, от тільки чоловік не розуміє, чому повідомляти про це треба було таким грубим методом, адже усі контактні дані комісари мали, та і на робочому місці його знайти завжди можна.

«Мене цікавлять оці дві особи… Для чого гатити у двері, для чого щось вимагати?», — розповів Валентин.

Представники поліції, втім, кажуть, що за такою адресою своїх представників не надсилали. Більше того, поліцейські не уповноважені вручати чоловіками повістки.

«Громадян призовного віку за місцем проживання відвідують представники військових комісаріатів. Але інколи до таких заходів залучаються і співробітники поліції. Однак, я зауважу, що всі співробітники поліції перебувають в однострої та мають при собі службове посвідчення. І завдання поліцейського — це забезпечити правопорядок і встановити особу, якій вручається повістка. Працівники поліції не вручають повістки громадянам», — каже речник ГУНП у Волинській області Олег Плазовський.

У поліції підтверджують, що на «102» Валентин Оксенюк звертався, однак за кілька хвилин виклик скасував. Тож що за невідомі особи приходили до чоловіка —  у поліції не знають. В свою чергу у військовому комісаріаті коментувати ситуацію навідріз відмовились.

«Закон вимагає, щоб особа, яка вручає повістку, якщо це працівник цього центру соціальної підтримки та комплектування, він обов’язково має представитись, показати свій військовий квиток або посвідчення офіцера, і тільки тоді вручити повістку. А особа, якій вручають повістку, має право знати, хто саме це робить, адже існує чітко визначений перелік людей, які можуть це робити. Якщо офіційно за дорученням уже виписана повістка, щоб працівник центру не ходив і не шукав військовозобов’язаного, він може розіслати ці повістки для вручення роботодавцям, головам ОСББ або, наприклад, селищним радам. Ось це закон дозволяє робити», — інформує юрист Олег Огородник.

Більше того, каже фахівець, повістку не можуть лишити в дверях чи деінде – її мають вручити особисто в руки. В іншому випадку людина вважається неналежним чином поінформована і відповідальності, якщо не з’явиться у визначений термін до центру комплектування, не понесе. Тож коли до вас звертаються невідомі особи, які ще й відмовляються представитись, правоохоронці рекомендують одразу звертатись у поліцію. Бо вручати повістки вони не мають права.

Як повідомлялося, на Рівненщині чоловік побив військового, який намагався вручити йому повістку.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий