У МОУ заявили, що кожен має розуміти, що незалежно від професії в мирному житті він має замінити того, хто воює

Уряд працює відразу у кількох напрямках

Міністерство оборони та український уряд намагається створити справедливу систему мобілізації й своєрідний суспільний договір. Про стратегію мобілізації в Україні заступниця міністра оборони Наталя Калмикова розповіла під час Всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал».

Урядовці зараз працюють відразу у кількох напрямках. По-перше, вони намагаються залучити в армію людей. По-друге — розвинути патріотизм та культуру. Чиновниця нагадала, що ЗСУ за два роки війни зросли у чотири рази й протистоять ЗС РФ, які ще більша. Тим часом на фронті третій рік поспіль перебувають українські військовослужбовці. Тому громадянам потрібно усвідомити, що вони мають замінити військових, які зараз воюють з ворогом. Подібні рішення — це «питання справедливого ставлення» та «суспільного договору».

«Кожен громадянин повинен розуміти, що незалежно від фаху в мирному житті, він має прийти на заміну своїм колегам, які перебувають зараз на фронті», — сказала вона.

Заступниця міністра згадала про українців, які опинились «в екзилі» і «там розвивають культуру». З її слів, вона хотіла б запитати у них — «за що загинули люди в Україні». Крім того, є проблема ставлення до працівників ТЦК, яких, на думку чиновниці, «демонізували».

«Питання, на яке ми усі шукаємо відповідь — це як створити такий суспільний договір, щоб бійці, які воювали, були поранені, стали обмежено придатними й прийшли служити в ТЦК, не ставали ізгоями, тому що в нашій інформаційній сфері вже максимально демонізували працівників ТЦК», — сказала Калмикова.

Читайте також: у Міністерстві оборони повідомили, що не всі військовозобов’язані отримають штрих-код у документи.

На початку червня заступниця міністра оборони розповіла про хід реформи системи мобілізації — про розвиток системи рекрутингу. Калмикова заявила, що на одного рекрута припадає троє мобілізованих. Подібне співвідношення свідчить про наявність потенціалу для подальшої відсічі ворогу.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт