У МОЗ закликали українців не панікувати і ознайомитися з правилами йодної профілактики у випадку аварії

Трішки підготуватися, про всяк випадок…

Фото: Укрінформ

 

Без паніки. Зберігайте спокій і трішки підготуйтесь, про всяк випадок. Запас води і їжі (невеличкий запас) ніколи не буде зайвим. В коментарях буде посилання на методичку з йодопрофілактики. Приймати йод треба лише після відповідної заяви влади, зазначає лікар-анестезіолог Іван Черненко.

Нижче рекомендації Міністерства охорони здоров'я України.

Перше правило безпеки у будь-якій надзвичайній ситуації – зберігайте спокій!

Те саме стосується і ситуацій, які ще не трапилися. Паніка та страх – це саме те, чого прагне ворог.

Сьогодні у своєму виступі Президент Зеленський не сказав нічого нового. росія – це країна-терорист, від якої, як і від мавпи з гранатою, можна очікувати усього що завгодно. Загроза була, є і буде, аж поки ми остаточно не переможемо.

«Втім, треба бути готовими. Завжди і до всього. Тому ділимося з вами основними правилами безпеки при радіаційній небезпеці. Читайте і поширюйте, але не панікуйте! Не підігравайте ворогові.

Читайте також: у четвер, 22 червня президент України Володимир Зеленський попередив про черговий терористичний злочин, який готують росіяни.

Йодна профілактика потрібна ЛИШЕ у випадку аварії, яка ВІДБУЛАСЬ. Йодид калію токсичний для організму та «не працює» наперед. Тому ще раз: не панікуйте та не робіть необдуманих кроків», наголошується у повідомленні МОЗ України.

У Міністерстві охорони здоров’я України нагадали про йодну профілактику у разі радіаційної аварії.

У міністерстві зазначили, що у разі аварії на ядерних установках, значна частина викидів містить радіоактивний йод, або так звані радіоактивні ізотопи йоду («поганий йод»). Якщо не вживати заходів захисту, радіоактивний йод дуже легко і швидко поглинається щитоподібною залозою (особливо у дітей) і може призвести до її захворювань.

Щоб зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу, використовують калій йодид. Такий захід називають йодною профілактикою. Після прийому препарату відбувається блокування щитоподібної залози, що перешкоджає накопиченню в ній радіоізотопів йоду.

Приймати профілактичну дозу йодиду калію потрібно тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду та необхідність проведення профілактики. Таке оповіщення проводиться місцевими органами виконавчої влади.

Оптимальний ефект йодної профілактики досягається при завчасному прийомі препарату за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари. Прийом препарату залишається ефективним одночасно з надходженням «хмари» та через 6 годин після. У МОЗ не рекомендують прийом препарату через 24 годин.

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий