У Нацполіції розповіли, скільки в Україні залишилося «злодіїв у законі»

Їхня кількість скоротилася від 2020 року

ФОТО: РБК-Україна

Начальник Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції Андрій Рубель розповів, що в Україні станом на сьогоднішній день проживає вісім «злодіїв у законі». Про це він сказав в інтерв'ю «РБК-Україна».

Як в Україні боролися зі «злодіями в законі»

 Рубель нагадав, що у червні 2020 року Верховна Рада підтримала зміни до Кримінального кодексу України.

«Це значно розширило наші можливості, нарешті з'явився ефективний правовий інструмент протидії організованій злочинності – можливість документування злочинної діяльності »злодіїв у законі«, »положенців«, »смотрящих", – уточнив Рубель.

Правоохоронець наголосив, що ще один важливий крок – рішення РНБО України щодо санкцій проти «злодіїв у законі» та кримінальних авторитетів, які знаходяться у різних куточках світу.

«З огляду на стійкі кримінальні зв'язки підсанкційних осіб зі злочинним середовищем в Україні, ця подія стала по-справжньому знаковою», – зазначив він.

Рубель пояснив, що санкції передбачають заморожування активів, заборону на в'їзд та обмеження на фінансові та комерційні операції. Такі заходи, зокрема, обмежують можливості «злодіїв у законі» у питаннях фінансування та спроб розширення злочинної діяльності на міжнародному рівні.

Також, як додав Рубель, у 2023 році Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції надали можливість забороняти в'їзд в Україну «злодіям у законі» та «кримінальним авторитетам», а також їх підконтрольним та наближеним особам. Таким чином «злодії в законі», які є прихильниками росії, не змогли потрапити до України.

Скільки злодіїв у законі залишилось

«У сумі від усіх цих заходів маємо такий результат: на початку 2020 року в Україні проживало 34 »злодії в законі«. Вони фактично на постійній основі жили тут із сім'ями, дітьми і, користуючись пробілами у законодавстві, добре себе почували. На сьогоднішній день на території України їх перебуває вісім», – наголосив начальник Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції.

Читайте також: у поліції розповіли деталі ДТП за участі дітей за кермом на Львівщині

Андрій Рубель уточнив, що більшість із них – фігуранти кримінальних проваджень. Решта – у місцях обмеження волі. Також в Україну заборонили в'їзд 382 представникам злочинного світу.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також