Українці, які хочуть запустити свій бізнес, можуть отримати до 250 тисяч гривень

Уряд України надаватиме громадянам безповоротні гранти на розвиток власної справи задля розвитку економіки країни

ФОТО: ілюстративне

Українці, які хочуть запустити свій бізнес, зможуть отримувати до 20 тисяч гривень грантів упродовж року в межах нової урядової програми «єРобота».

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 21 червня, гранти будуть безповоротними, пише «УНІАН».

За словами Шмигаля, на фінансову допомогу можуть розраховувати українці, котрі не працюють в інших компаніях і не мають іншого бізнесу. Для отримання гранту потрібно створити чіткий бізнес-план.

«Будь-який українець, що має бізнес-план, і тверді наміри розпочати власну справу, може розраховувати на підтримку держави. Ми плануємо видати 20 тисяч таких грантів за рік. Відповідно, бюджет програми на рік — 5 млрд грн», — відзначив він.

Обмежень щодо сфери роботи немає — це може бути будь-який вид послуг, від пошиття одягу чи взуття, до СТО чи монтажних робіт. Залежно від потреб мікропідприємців, надаватимуть суму до 250 тис грн.

Прем’єр пояснив, якщо бізнес-план готовий, потрібно подати його разом із заявкою на участь в програмі. Зробити це можна онлайн через «Дію» або у відділенні «Ощадбанку».

Упродовж 10 днів експерти «Ощадбанку» й Державного центру зайнятості мають ознайомитися з проєктом. Якщо він відповідає критеріям програми, грантові кошти перерахують на банківський рахунок заявника.

Шмигаль підкреслив, що держава надаватиме грант не готівкою, а на окремий банківський рахунок. З цього рахунку, за його словами, можна буде купити обладнання, сировину, матеріали, закупити інструменти, частково оплатити оренду.

«Додатково нові підприємці зможуть отримати дешевий кредит за програмою «5–7–9» у розмірі до 2,5 млн грн. Це кошти на будівництво чи реконструкцію приміщень, на придбання додаткового обладнання, фінансування оборотного капіталу», — зауважив прем’єр-міністр

Крім того, учасники «єРобота» зможуть оформити й дешевший кредит для свого бізнесу за програмою «5–7–9» у розмірі до 2,5 млн грн. Гроші видають на будівництво або реконструкцію приміщень, додаткову закупівлю обладнання або фінансування обігового капіталу.

За словами Шмигаля, державна програма загалом передбачає три програми. Дві з них спрямовані на підтримку аграріїв. Якщо на мікропідприємців виділять 5 млрд грн упродовж року, то на фермерів — 11 млрд грн. Частина коштів надійде від іноземних партнерів.

У найближчому майбутньому уряд має також погодити аналогічні грантові програми для сфери переробки та ІТ.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також