Українські переселенці в Польщі: як отримати тимчасовий захист та для чого він

Тимчасовий захист не рівнозначний статусу біженця

ФОТО: інформативне

Біженці з України, після початку повномасштабного наступу Російської Федерації, можуть подати онлайн заявку на тимчасовий захист у Польщі.

Про це повідомляє уряд Польщі.

Отримати статус переміщених осіб у Польщі можуть не лише громадяни України, а й всі, хто проживав на території країни до 24 лютого. Це стосується іноземців, зокрема і членів сімей жителів України, які не мають українського громадянства, не є подружжям громадян України або близькими членами сім’ї громадянина України, які мають «Карту Поляка».

Статус також поширюються на осіб та членів їх сімей, які легально проживали в Україні на підставі постійної посвідки на проживання і не можуть повернутися в країну свого походження в безпечних умовах.

«Всі, хто відповідає таким вимогам, можуть безкоштовно отримати довідку, що підтверджує користування тимчасовим захистом. Управління видають таку довідку на вимогу іноземця», — зазначено в заяві.

Щоб подати заявку на сертифікат, можна зареєструватися онлайн, де форма доступна чотирма мовами: польською, англійською, українською та російською. Після онлайн-реєстрації іноземці повинні пройти коротке опитування.

Така довідка є єдиним свідченням використання тимчасового захисту в Польщі, яке дійсне до 4 березня 2023 року і засвідчує право власника перебувати на території країни.

Статус тимчасового захисту надає право на освіту, медичне страхування і обслуговування, доступ до ринку праці, соцдопомогу, дозвіл на проживання на період тимчасового захисту (на 1 рік з можливістю продовження), забезпечення житлом (заселення у центр чи надання засобів для проживання), можливість отримати статус біженця у майбутньому, можливість повернутися в країну громадянства в будь-який момент.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також