Увага! Шахраї обіцяють українцям грошову допомогу за новою схемою

Шахраї намагаються викрасти дані платіжних карток

Фото: Укрінформ

Шахраї пропонують українцям нібито отримати грошову допомогу від ООН, повідомляє Центр протидії дезінформації.

Шахраї пропонують українцям нібито отримати грошову допомогу від ООН, повідомляє Центр протидії дезінформації.

Аферисти розсилають SMS-повідомлення із таким текстом: «Otrumaj VIPLATU 2220 ua zgidno svogo statusa. Oformity». SMS-повідомлення містить посилання на шахрайський сайт, який візуально схожий на сайт фонду «Допомагати просто» від «ПриватБанку».

Щоб ввести в оману громадян, аферисти розмістили на шахрайському сайті посилання на справжній благодійний сайт «ПриватБанку».

«ПриватБанк» не робить розсилку із закликом оформлювати грошову допомогу від ООН. Адреса сайту «Допомагати просто» — blago.privatbank.ua.

На сайті «Допомагати просто» є лише активна кнопка «Пожертвувати», а не отримати кошти.

Фонд не вимагає надати логін та пароль від особистого кабінету Privat24.

Також фонд наголошує, що закуповує обладнання, оплачує послуги, але не надає допомогу у грошовій формі», зазначається у повідомленні.

Також українцям трапляються шахрайські повідомлення у месенджері або пости у соцмережах з описом, що банк, ООН чи будь-хто надає фінансову допомогу просто так або за участь в опитуванні. Повідомлення містить посилання на чат-бот або сайт, через який можна дізнатись додаткову інформацію.

Будьте обережні! Не переходьте за неперевіреними посиланнями.

Якщо все ж необхідно перейти на сайт компанії, адресу якого ви отримали в посиланні, то краще введіть у пошуковій системі назву необхідного сайту і лише тоді переходьте на вебресурс.

Перевіряйте правильність назви сайтів, на які переходите та вводите свої персональні дані. Адреси справжнього та шахрайського сайту можуть бути схожі за винятком одного чи кількох символів.

Навіщо шахраї можуть розсилати шкідливі посилання?

Для зараження пристроїв вірусом або викрадення персональних даних, секретних карткових реквізитів.

Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку, попереджає про нову шахрайську схему.

У соціальній мережі «Facebook» виявлено шахрайську сторінку, що імітує ресурс телеканалу «ТСН». На сторінці пропонують взяти участь в опитуванні. Для цього потрібно перейти за посиланням та нібито отримати «грошову допомогу в рамках соціальної програми ООН». Надалі користувачу буде запропоновано надати персональну інформацію та здійснити додатковий платіж.

Як результат — дані платіжної картки буде скомпрометовано.

Держспецзв’язку застерігає:

Ніколи не вводьте реквізитів платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах. Налаштуйте контроль руху коштів (підключіть SMS-інформування, встановіть ліміти на операції).

Якщо дані платіжної картки помилково введено на шахрайському вебсайті, негайно заблокуйте платіжну картку за допомогою мобільного застосунку, гарячої лінії банку (телефон зазначено на звороті картки) або через інтернет-банкінг.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також