В Україні будуть активніше впроваджувати телемедицину

Вперше на теренах України телемедицину застосували ще у 1935 році у Львові

Фото: telemed24.ua

Кабінет міністрів схвалив законопроєкт щодо функціонування телемедицини в Україні, який тепер мають передати на розгляд парламенту. 

Про це розповіли в уряді. 

Телемедицина – це комплекс дій, технологій та заходів, які застосовують під час надання медичної допомоги, щоб зменшити відстань як від лікаря та пацієнта, так і між лікарями. 

Як пише «Zmina», вперше на теренах України телемедицину застосували ще у 1935 році у Львові, коли професор Мар’ян Франке та професор Вітольд Липинський організували передавання результатів обстежень серця пацієнтів на 500 метрів в інститут патології. 

У незалежній Україні у 2007 році створили спочатку спеціалізований заклад, що займався впровадженням та розвитком телемедицини, а у 2015-му – затвердили телемедицину на законодавчому рівні. Одним із її прикладів є медична інформаційна система для закладів охорони здоров’я та медичний портал для пацієнтів, або Helsi. 

“Зазвичай, пацієнти з таким діагнозом як цукровий діабет мають вдома свій глюкометр. Проаналізувавши аналіз крові за допомогою пристрою, можна сповістити лікаря зручним засобом зв’язку про результати та домовитись з ним про відео-консультацію. Впродовж відео-консультації пацієнт може отримати відповідні рекомендації та характеристику свого стану здоров’я. Після консультації лікар може скласти відповідні призначення та надіслати їх пацієнту”, – пояснювали у НСЗУ, як телемедичні технології можуть допомагати пацієнтам. 

У пояснювальній записці до законопроєкту, схваленого урядом, автори зазначають, що зараз в українських закладах первинної медичної допомоги вже є близько чотирьох тисяч мобільних телемедичних апаратно-діагностичних комплексів, а в областях розпочали роботу регіональні центри телемедицини. Підхід до телемедицини змусили переглянути пандемія коронавірусу та особливо повномасштабне вторгнення Росії, внаслідок якого багато людей втратили можливість отримати допомогу лікаря. 

Автори законопроєкту пропонують внести зміни до законів України “Основи законодавства України про охорону здоров’я”, “Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я” та “Про екстрену медичну допомогу”. У документі визначають основні поняття, наприклад, “телемедицина”, “електронна охорона здоров’я”, “телереабілітація” та інші. 

Наприкінці минулого року парламент ухвалив закон щодо підвищення доступності медичної та реабілітаційної допомоги у період дії воєнного стану. Згідно із ним, до надання медичної, реабілітаційної допомоги із застосуванням телемедицини можуть залучати іноземних медпрацівників, а також фахівців з реабілітації. Виняток становлять громадяни Російської Федерації та Республіки Білорусь. 

Читайте також: українцям радять найближчим часом утриматися від вживання свіжовиловленої риби через ризик отримати смертельну хворобу.

Нагадаємо, що внаслідок повномасштабного російського вторгнення щонайменше 3 тисячі українців померли, оскільки не мали доступу до лікування хронічних захворювань.

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий