В Україні «обваляться» ціни на гречку: терміни та причини

Скоро можна буде поласувати улюбленим продуктом за доступною ціною

Найпопулярніша крупа в Україні — гречка — зараз в магазинах продається за рекордною ціною — до 90 грн за кілограм, проте вже восени її вартість має суттєво знизитися. Про це повідомив голова Міжнародної асоціації виробників і переробників гречки Микола Малієнко, пише «Телеграф».

Теперішня висока ціна на гречку спричинена повномасштабною російсько-української війною та частково експортом закордон.

«Навесні добірне насіннєве зерно гречки наше господарство продавало по 32 тисячі гривень за тонну, були ті, хто продавав його по 50–70 тисяч гривень. Зараз же тонна товарної гречки на ринку коштує 40 тисяч гривень, в роздробі, зрозуміло, приблизно вдвічі дорожче», — пояснив Малієнко.

Гречка впаде в ціні восени тому, що аграрії збільшили площу посівів цієї культури, щоб задовольнити внутрішні потреби країни.

«Після різкого падіння посівів гречки зі 100 тисяч гектарів до 67 тисяч і зростання цін на неї в 2021 році, аграрії нарощують площі під цю культуру. Наприклад, за моїми підрахунками в цьому році під неї було виділено приблизно 120–130 тисяч гектарів, при середній врожайності в 1 тонну з гектара, що цілком реально, ми можемо отримати 120–130 тисяч тонн гречки восени, чого цілком достатньо для внутрішніх потреб країни», — розповів експерт.

У разі, якщо гречку вдасться зібрати в потрібних об’ємах, то вартість, ймовірно, знизиться з нинішніх 40 тисяч грн до близько 25 тисяч грн.

«Це дасть роздрібну ціну гречаної крупи в магазинах в листопаді приблизно в 45–50 гривень за кілограм», — спрогнозував Микола Малієнко.

Нагадаємо, в Україні різко подорожчала гречка.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена