В Україні вулицю перейменували на честь ескпрезидента Кучми (ВІДЕО)

На Чернігівщині

фото: politeka

На Чернігівщині з’явилася вулиця Леоніда Кучми.

Як повідомляє «Укрінформ», у Новгород-Сіверській громаді в рамках декомунізації та дерусифікації перейменували одну з центральних вулиць, яку називали Губернською, на честь другого президента України Леоніда Кучми, який родом з Новгород-Сіверщини.

Про це повідомляє «Суспільне», передає «Укрінформ».

Вулицю Губернську у радянські часи перейменували на вулицю Карла Маркса, а під час декомунізації у 2016 році їй повернули історичну назву. Тепер ця вулиця названа на честь Леоніда Кучми.

Саме так перейменувати вулицю Губернську запропонував депутат обласної ради Сергій Сергієнко, а депутати міськради його підтримали.

«Одним з людей, яка творила історію і продовжує її формувати є наш земляк Леонід Данилович Кучма. Всі 19 депутатів проголосували «за». Це повага до тих історичних постатей, які працювали та працюють на нашій землі», — зазначив депутат.

Водночас, краєзнавець Борис Домоцький входив до комісії з перейменувань вулиць, але потім вийшов з неї. Каже, що пропонував перейменувати Губернську на вулицю Івана Мазепи. Нову назву не підтримує.

«До Кучми, його політичної діяльності, є 100 питань. І відповідей поки нема. Це просто виклик не тільки поодиноким противникам, як я чи ще хтось, це виклик тій системі, яка зараз має встановитися із вимітання радянського, російського, імперського та осіб, пов’язаних з цим. Тому я бачу, що це повний треш та абсурд», — говорить краєзнавець.

Теперішня вулиця Кучми є однією з центральних у місті. На ній стоїть тріумфальна арка, ліцей, тут розташована і міська рада.

За словами міської голови Людмили Ткаченко, сам другий президент України вже знає про це перейменування. «Йому було дуже приємно, він сказав, що «просто розчулений», дуже вдячний», — додала вона.

Коли з’являться таблички з новими назвами й скільки це буде коштувати, поки не відомо, сказала голова громади.

Довідково. Леоні́д Дани́лович Ку́чма (нар. 9 серпня 1938, с. Чайкине, Новгород-Сіверський район, Чернігівська область), другий Президент України (19 липня 1994 — 23 січня 2005), прем’єр-міністр України з 13 жовтня 1992 по 21 вересня 1993, генеральний директор ДП «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова» (1986–1992). Почесний громадянин Дніпра.

Як повідомлялося, Кучма оцінив ризик застосування росією ядерної зброї.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий