Від сьогодні по всій території України заборонено курити в громадських місцях

Зміни для курців

Від понеділка, 11 липня, по всій території України заборонене куріння електронних сигарет та систем нагрівання тютюну (IQOS і glo), на рівні з сигаретами, кальянами та е-сигаретами у громадських місцях. Про це повідомив Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Від сьогодні набирають чинності зміни до статті 13 Закону України № 2899-IV щодо захисту населення від шкоди вторинного тютюнового диму. Тож, у громадських місцях заборонено вживати електронні сигарети, пристрої для нагрівання, кальяни, трав’яні вироби, як і звичайні цигарки. Це стосується і закладів громадського харчування, де вже не буде зон або приміщень для куріння.

Порушення цієї заборони для громадянина передбачає штраф 51–350 грн, для закладів — 3–15 тис грн.

«Вводимо заборону на продаж тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їхнім вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їхнього згоряння особам, які не досягли 18 років. Збільшуються штрафи за продаж неповнолітнім тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них у розмірі 1020 грн, а в разі повторного порушення протягом року — 10 200 грн», — йдеться в повідомленні.

Голова Комітету відзначив, що Закон № 1978, ухвалений Верховною Радою, наближає Україну до європейського законодавства.

«Ми виконуємо вимоги Директиви 2014/40/ЄС та Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Відповідно Закон — це ще один крок на шляху євроінтеграції», — пояснив Радуцький.

Нагадаємо, що грудні минулого року Верховна Рада ухвалила закон нашого Комітету, який значно посилює антитютюнові обмеження. 

Детальніше про заборону тут.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена