Відтепер в Україні давати в борг людям із залежністю від азартних ігор буде заборонено

Президент Зеленський підписав закон

ілюстрація: FINCLUB

Давати в борг людям із залежністю від азартних ігор, які беруть в борг щоб пограти, буде заборонено. Відповідний Закон (законопроект №9422) стосовно заборони введення в оману українців щодо легких кредитів «до зарплати» підписав Президент Володимир Зеленський, повідомляє «Судово-юридична газета».

Як раніше пояснила співавтор законопроекту (розроблявся спільно з Нацбанком), народний депутат від «Слуги народу» Ольга Василевська-Смаглюк, «ми прописали окрему процедуру, за якою рідні тих, хто набирається кредитів, щоб пограти, зможуть звернутися до КРАІЛ/суду із заявою, де повідомити про те, що людина позичає для цілей гри».

Тоді, за її словами, держава внесе відповідну відмітку про такий факт в реєстр, який веде КРАІЛ. І усі кредитори в країні, перш ніж видати кредит, повинні будуть пересвідчитись, що відмітки в реєстрі щодо особи немає, а якщо відмітка буде, то не видавати кредит.

За порушення цієї заборони кредитора оштрафують.

«Тому якщо для вашої сім'ї близька проблема оформлення кредитів кимось з ваших рідних на ігри в казино, на гральних автоматах чи ставки букмекерам, зверніться до КРАІЛ, і пройдіть процедуру внесення відомостей про це в реєстр – більше кредитів вашому рідному не даватимуть», - підкреслила депутат.

Крім того, оманлива реклама кредитів буде під забороною. Національний банк слідкуватиме за тим, щоб уся інформація, що наведена в рекламі кредиту, відповідала дійсності.

Ще одним нововведенням є те, що відомості про всі видані кредити передаватимуться до бюро кредитних історій. Так кредитори бачитимуть, наскільки закредитованим є позичальник, та чи зможе він повернути кредит.

«Усім кредиторам потрібно буде перевіряти кредитоспроможність осіб, які просять у борг. Зараз існують випадки, коли кредитори роблять це формально, видаючи кредити тим, хто від початку не здатний їх повернути, сподіваючись на повернення кредитів згодом через жорсткі дії пов'язаних з ними колекторських фірм.

Якщо Нацбанк бачитиме продовження цієї практики, вони запровадять додаткові вимоги до оцінки кредитоспроможності і каратимуть за їх невиконання», - зазначила Ольга Василевська-Смаглюк.

За її словами, у цьому проекті дуже високі штрафи за порушення вимог кредиторами. «Це наш з регулятором свідомий вибір. Щоб оплата порушення не стала частиною бізнес-витрат, яку можна собі дозволити», - заявила авторка.

Крім того, за новими договорами про споживчий кредит, які будуть укладені після набрання чинності цим Законом, будуть повернуті штрафи і пені. «Це зроблено для того, аби відповідально ставилися до кредитування обидві сторони – кредитор та позичальник», - зазначила вона.

В цілому, за її словами, держава припинила стояти осторонь проблеми фінансово вразливих верств населення.

«Шалені відсотки, приховані штрафні санкції, безкінечні автопролонгації договорів стануть заборонені.

Максимальна денна процентна ставка за кредитом становитиме 1% (це в 3,5 рази менше, ніж більшість сьогоднішніх ставок). До такого максимального рівня ринок спускатиметься поступово:

- перші 4 місяці (120 днів) з дня набрання чинності Законом максимальна ставка буде 2,5% в день.

- наступні 4 місяці (120 днів) - максимальна ставка має бути 1,5% в день

- з 241 дня після підписання Закону і надалі максимальна ставка має бути не більше 1%.

Якщо Нацбанк виявить порушення цієї вимоги, кредитора оштрафують.

Усі платежі, як би кредитор не вирішив їх називати, які він планує отримати з клієнта, мають бути завчасно відомі клієнту, прораховані і показані клієнту. Все, що договір не зазначав на момент укладення, боржник сплачувати не повинен.

Автопролонгоції споживчих кредитів будуть заборонені, клієнт повинен буде щоразу підписувати додаткову угоду для продовження кредитного договору», - пояснила Смаглюк.

Нагадаємо, що Національний банк України фіксує надвисоке ціноутворення на ринку мікрокредитування: денна номінальна ставка може сягати 5% в день, а середня номінальна річна процентна ставка – більше 1000% річних.

Середній розмір позики, яку бере людина в мікрофінансовій компанії, становить 5000 грн з денною ставкою 2,5% (середня ставка по цьому сегменту ринку). Через 14 днів, що є найбільш популярним терміном кредитування, людина має повернути кошти на загальну суму 6750 грн.

Тобто, вартість кредитних коштів у грошовому вимірі становить 1750 грн. Наразі в Україні мінімальна зарплата становить 6700 грн на місяць, а після оподаткування складає, відповідно, 5393,5 грн. Тобто, доступний дохід особи на цих же 14 днів складає 2696,75 грн.

Читайте також: на Київщині 28-річна жінка живцем спалила племінника свого чоловіка через грошовий борг.

Відповідно, споживачу, скупний дохід якого становить мінімальну заробітну плату, доведеться за два тижні користування таким кредитом віддати понад 60% від свого доступного доходу.

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також