Військкомати отримають доступ до актуальної бази даних зареєстрованих автомобілів

ВРУ ухвалила низку законопроєктів

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Верховна Рада України на пленарному засіданні в першому читанні прийняли три проєкти законів та один — у другому читанні, як закон, повідомив заступник міністра внутрішніх справ України Богдан Драп’ятий.

«Щедрий на підтримку законодавчих ініціатив МВС України пленарний парламентський день. Верховна Рада України прийняла в першому читанні три законопроєкти: № 6230 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проходження служби цивільного захисту», № 7581 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112», № 7365 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення порядку встановлення та використання номерних знаків транспортних засобів». У другому читанні, як Закон — № 5337 «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», — зазначив Богдан Драп’ятий.

За його словами, законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проходження служби цивільного захисту» спрямований на покращення соціального та пенсійного забезпечення осіб рядового й начальницького складу служби цивільного захисту, що дасть змогу ДСНС України більш ефективно реалізовувати державну політику, особливо в умовах воєнного стану.

Проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112» спрямований на забезпечення населення екстреною якісною та своєчасною допомогою, створення умов для забезпечення доступу до єдиного телефонного номера 112 усім особам, що перебувають на території України, у тому числі особам з інвалідністю та особам, які не володіють державною мовою.

«Цей законопроєкт передбачає актуалізацію правових та організаційних засад функціонування системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером «112», у тому числі щодо доступу до екстрених служб; надання екстреним службам права автоматично отримувати інформацію про місцезнаходження абонента», — зазначив Богдан Драп’ятий.

За словами заступника очільника МВС, прийнятий у першому читанні законопроєкт «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення порядку встановлення та використання номерних знаків транспортних засобів» стане важливим кроком у напрямі запровадження можливості онлайн реєстрації або перереєстрації транспортного засобу.

«Ним пропонується на законодавчому рівні надати можливість замовити буквено-числову комбінацію державного номерного знака та самостійно виготовити знаки в будь-якого суб’єкта господарювання», — підкреслив Богдан Драп’ятий.

Прийнятим у другому читанні законопроєктом № 5337 «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» пропонується прибрати зайвий бюрократичний механізм взаємовідносин між підприємствами, установами й організаціями та територіальними центрами комплектування.

«Після набуття чинності прийнятого Верховною Радою України закону територіальні центри комплектування матимуть безпосередній доступ до актуальної бази даних зареєстрованих автомобілів, які можуть бути призначені для доукомплектування Збройних Сил України в особливий період. Установи, підприємства й організації виключаються з процесу інформаційного обміну в питанні обліку транспортних засобів», — резюмував заступник очільника МВС.

Як повідомлялося, комітет ВРУ підтримав проекти законів про воєнний стан та мобілізацію.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий