Як освіжити взуття за допомогою прянощів: результат вас потішить

Про таке могли не знати

ФОТО: ілюстративне

Думаємо, ви погодитеся, що неприємний запах взуття додає чимало дискомфорту. Наприклад, коли приходите в гості, перевзуваєтеся на роботі чи на тренуванні у спортзалі, і врешті іронічно міряти нову пару взуття у магазинах людям буває соромно та незручно.

Кросівки, особливо коли вони вироблені з натуральної шкіри, не бажано закидати в пральну машинку. Також, коли ви кожного вечора витягуватимете з взуття устілки, щоб очистити їх і просушити, від «амбре» нікуди не подітися.  Тож як привести взуття в порядок та позбутися неприємного запаху – читайте в матеріалі «Варти-1». 

Чому з’являється неприємний запах

Почнемо з того, що з’ясуємо причини появи «пахучої» проблеми, перш, ніж перейти до її вирішення. Поширений міф серед людей – це те, що витік неприємного запаху є підвищене потовиділення у його власника. Хоча, насправді сам піт не має ніякого запаху. Він на 98% складається із води і всього на 2% із солей, кислот, мікроелементів, гормонів, холестерину, які самі по собі не мають запаху. 

А от у вологому середовищі відбувається розмноження бактерій, які виділяють сморід та ще й розповсюджують його на шкарпетки та взуття.

Найчастіше неприємних запах утворюється в результаті носіння тісного неякісного взуття, а ще від недостатньої гігієни ступень, рідше - деяких захворювань.

Іноді ця проблема може бути пов'язаною з іншими чинниками. Наприклад, такі, як висока температура повітря, фізичні навантаження тощо.

Можливо, у вас траплялися ще випадки, коли взуття починаєте тхнути цвіллю. Ось це виникає через неправильне зберігання виробів. В такому разі не зберігайте взуття у поліетиленових пакетах, а краще  в коробках  в добре вентильованому приміщенні і періодично діставайте його для провітрювання.

Як позбутися неприємного запаху

Несподівано на допоможу прийде те, що знайдеться на кожній кухні – спеції. Вони ефективно впораються зі смородом і нададуть кросівкам приємний нейтральний аромат.

Крім цього, вам також знадобиться стара шкарпетка (уточнимо, що має бути чиста).

Щоб створити саморобний освіжувач для взуття, вам знадобиться наповнити виріб такими спеціями, як гвоздика, чебрець, бадьян, лаванда, базилік, розмарин — будь-яка спеція на ваш вибір.

Зауважимо, що приємним бонусом до такої імпровізації є те, що воно прослужить вам щонайменше місяць. Просто поставте «освіжувач» у кросівок на ніч, і ви позбавитеся будь-яких неприємних запахів.

Читайте також: не робіть цього після прання, якщо не хочете зіпсувати пральну машинку та одяг.

Як не допустити появі неприємного запаху

Ясна річ, що краще попередити ситуацію, ніж її вирішувати. Тому варто дотримуватися низки правил, щоб не допустити появі проблемного запаху:

  • Щоденна гігієна ніг;
  • Регулярна заміна шкарпеток (бажано, щоб вони містили не менше 80% натуральних волокон);
  • Взуття краще носити із натуральних матеріалів;
  • Мокре взуття обов’язково одразу висушити (достатньо поставити в добре провітрюваних приміщеннях) і витягувати устілки при цьому;
  • Якщо є грибкові захворювання ніг, то їх необхідно лікувати.

 

 

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк