Як врятуватися від «брудної бомби»

«Брудна бомба» — це не ядерна зброя

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу звинуватив Україну у підготовці провокацій з використанням «брудної бомби». Про це пише «Суспільне».

Як заявив, президент України Володимир Зеленський, “якщо росія телефонує і розповідає, що нібито Україна щось готує, то це означає одне: Росія вже все це і підготувала”.

“Брудні бомби” ще називають “зброєю терористів”. Оскільки такі бомби є інструментом залякування, то їх можуть застосовувати на територіях, де немає активних бойових дій і є висока щільність населення.

“Брудна бомба” — це суміш вибухівки, наприклад динаміту, і радіоактивних речовин. Інша назва такої бомби — радіологічний розсіювальний пристрій (РРП).

Не слід плутати її з ядерною зброєю. “Брудна бомба” не може створити ядерний вибух, як ядерна зброя, хоч і може поширити радіоактивне забруднення в порівняно невеликих кількостях і на обмежені відстані.

Головна небезпека “брудних бомб” — це сам вибух, від якого можуть загинути чи постраждати люди.

Зазнати радіаційного впливу можуть першочергово ті, хто опинився в епіцентрі вибуху. На більших відстанях від місця вибуху небезпека є тільки у випадку, коли люди вдихають пил, їдять забруднену їжу або п’ють забруднену воду.

Правила порятунку в разі застосування “брудної бомби” такі ж, як і під час радіаційної аварії на АЕС: прямуйте в укриття, залишайтесь в укритті, слухайте подальші вказівки від органів влади, ДСНС чи поліції.

Також, навіщо кремль запустив псевдоінформацію про «брудну бомбу».

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт