Якою буде весна в Україні цього року: прогноз синоптика

Зима цього року була аномально теплою

Фото ілюстративне

Весна цього року в Україні буде теплою. Втім, очікується, що в першій половині погода може бути нестійкою. Такий прогноз на найближчу пору зробили кліматологи.

Про це розповіла завідувачка відділом прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, повідомив «Укргідрометцентр».

«За оцінками Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США та Європейського центру середньотермінових прогнозів весна в Україні очікується теплою. Середня за сезон температура повітря може бути вищою за норму на 1-2⁰С. Такі ж аномалії очікуються і для середньої за місяць температури повітря», – йдеться у повідомленні.

Синоптик-метеоролог додала, що така температура повітря у лютому та березні свідчить про ранній розвиток весняних процесів.

«Проте стратосферне потепління, яке зараз почало розвиватись, може посилити меридіональну циркуляцію атмосфери і сприятиме затокам арктичного повітря з півночі, північного заходу та сходу, які зумовлюватимуть нестійку погоду, особливо у першій половині весни», – додали в Укргідрометцентрі.

Віра Балабух також зауважила, що цього року зима була аномально теплою, а січень виявився одним з найтепліших за період інструментальних спостережень. Середня за місяць температура повітря у січні була на 1-5 градусів вищою за кліматичну норму, а на Прикарпатті та Закарпатті – навіть на 5-6 ⁰С і більше.

«Добові аномалії температури нерідко сягали 10-15⁰С. Тобто, в окремі дні січня температура повітря була такою, як за звичай спостерігається у листопаді, чи навіть жовтні», – зазначила Віра Балабух.

Причиною такої аномально теплої погоди є зміна клімату, зумовлена людською діяльністю, та особливості атмосферної циркуляції, які спостерігались у північній півкулі. Останній місяць зими також, ймовірно, буде на 2-3 ⁰С теплішим, порівняно з кліматичною нормою.

Раніше бабак Тимко дав прогноз, коли в Україну прийде весна

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також