Замість озера на Замарстинівській хочуть зробити парковку: що каже влада Львова

План території навколо озера

Львівська міськрада замовила розробку детального плану території довкола озера біля ТРЦ "Спартак" на Замарстинівській

Про це в коментарі  "Еспресо.Захід" повідомив директор департаменту природних ресурсів, будівництва та розвитку громад Тарас Кубай.

"Навесні цього року прийняли рішення про розробку детального плану території для того, щоб відобразити там водойму, яку пообіцяли відновити, орендарі. Детальний план території затвердять після того, як буде містобудівна документація, але передусім мають відбутися громадські слухання", - каже Тарас Кубай.

"За містобудівною документацією і по факту там є показані 4 рибні ставки. Як рекреаційне озеро воно ніколи не працювало, тому ми радилися з екологами, юристами та архітекторами. Але наша спільна думка – зробити озеро в новому форматі, саме як рекреаційне, а для цього треба вносити зміни до детального плану території. Такий процес вже почався. У березні цього року було відкрито детальний план території, який зараз напрацьовують. Він буде готовий до кінця вересня, а потім його винесуть на громадські слухання, щоб всі мешканці його могли побачити, обговорити й поправити. Ми тільки за те, щоб зробити це якнайкраще в інтересах мікрорайону і мешканців", – розповів Любомир Зубач.

Керівник ГО "Зручне місто Юрій Тер-Арутюнян наголошує, що згадки про те, що озеро було рекреаційним він уже давно знайшов. За його словами, перші згадки про став на цьому місці датовані серединою ХІХ століття. Тоді його тут облаштував багатий купець Михайло Димет, який мешкав на площі Ринок, 20 і був одним із фундаторів НТШ, "Просвіти" та її першої газети "Зоря". 



"Коли питання підіймали у публічній площині, підрядники сказали, що їм щось заважає відновити водойму. І міськрада і підрядники заявляли, що ця водойма ніколи не була рекреаційною. В ХХ столітті це були міські купальні та озеро мало якраз рекреаційну функцію. Це все можна побачити на старих картах. Але коли прийшли “совєти”, то там справді дозволили ловити й розводити рибу. Це було тимчасово, а згодом озеро мало повернути свою рекреаційну функцію. Тому слова міськради, які це заперечують зараз, - неправда", - каже активіст.

Юрій Тер-Арутюнян також наголошує, що ділянка є в комунальній власності, а озеро, яке було там, має паспорт водойми, який йому надсилали у відповідь на запит. Наразі територія є в оренді компанії “Avalon”, яка займається забудовою. Ділянку брали в оренду для того, щоб спростити процес будівництва й обіцяли потім відновити озеро, облаштувати благоустрій, доріжки.

"Підрядники теж казали, що для відновлення озера потрібно розробити детальний план території. Але це неправда, бо для відновлення достатньо лише паспорта водойми, меж, погодження проєкту благоустрою. Там збиралися будувати ресторан - Mcdonald's, який мав займати всю площу цієї ділянки. Для озера там фізично не залишилося б місця, бо крім закладу харчування потрібно багато в’їздів і виїздів. Зараз бачимо, що Mcdonald's вдалося побудувати на інших локаціях без скандалів, тому, мабуть, цю ідею на Замарстинівській вони відклали. Але якийсь ресторан там буде", - каже Юрій Тер-Арутюнян. 

Водночас зараз місце засипаного озера облаштували під паркувальний майданчик. За словами Тараса Кубая, директора департаменту природних ресурсів, будівництва та розвитку громад, це зробили самі мешканці.

Читайте також: З понеділка у Львові через ремонт та прокладання каналізаційних мереж перекриють кілька вулиць (СХЕМА)

Натомість громадський активіст Тер-Арутюнян все ж переконаний, що паркувальні місця сформували навмисно, щоб мешканці забули про озеро.

"Я думаю, що це спланували для того, щоб мешканці звикли до того, що є парковка і потім відмовилися від відновлення озера", - каже він.

У компанії ж Avalon "Еспресо.Захід", пояснили, що не відмовляються від ідеї збудувати рекреаційний став на Замарстинівській, а парковку на ділянці не облаштовували.

"На даному етапі часу, в розробці містобудівна документація (є дозвіл ЛМР на уточнення Детального Плану Територій в цій зоні, він розробляється, плануємо затвердити до кінця року). Нагадаємо, форма ставу буде новою, адже раніше було не озеро, а технічні водойми для розведення риби. Парковка на ділянці не влаштована, можливо лиш стихійна на не закритій частині ділянки, і ми до неї стосунку не маємо", - відповіли в компанії.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі