На Львівщині жінка заразилася рідкісною хворобою від домашньої собаки

Імунітету проти цієї хвороби немає

Ілюстрація: радіо Свобода

У березні 2023 року у Львівський області зареєстрували випадок ехінококозу печінки у дорослої людини.

Як повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України, зі скаргами на тиснення і біль у правому підребер’ї’ хвора поступила у хірургічне відділення.

Під час проведення УЗД-діагностики у правій частині печінки діагностовано утвір до 5 см. Картина ехінококової кісти печінки.

Після проведеного оперативного втручання вміст кісти було скеровано в паразитологічну лабораторію. Після проведеного лабораторного дослідження вмісту кісти було підтверджено діагноз: «Ехінококова кіста печінки».

Читайте також: на Львівщині очікується спалах ковіду та грипу.

У результаті проведеного епідеміологічного розслідування встановлено, що у домашньому осередку наявний собака, що міг бути джерелом інфікування.

Ехінококоз - паразитарне захворювання, збудником якого є стрічкові черв'яки (Echinococcus). Паразит передається людині від заражених тварин, частіше переносниками ехінокока є собаки, а зараження - наслідок недотримання правил особистої гігієни.

З моменту зараження і до прояви симптомів єдиною ознакою може бути кропив'янка. У внутрішніх органах в цей час починають утворюватися патологічні порожнини з рідиною всередині. Коли такі кісти досягають великих розмірів, то починають приносити дискомфорт.

Ехінококозом може захворіти будь-яка людина, імунітету проти цієї хвороби немає. Більший ризик захворіти мають люди, які тісно контактують з домашніми тваринами, у першу чергу з собаками. Хвора людина для людей, що її оточують, небезпеки не становить.

Ілюстрація: МОЗ

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий