Львівські лікарі вперше провели забір нирки для трансплантації методом лапароскопії (фото)

Львівські лікарі вперше провели забір нирки для трансплантації методом лапароскопії (фото)


Ще дві родинні нирки пересадили медики Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова цього тижня та вкотре власним прикладом показали, що пересадки органів в Україні можуть та повинні бути буденними операціями. Про це повідомили на сторінці лікарні у «Facebook».




«Першому з двох пацієнтів нирку подарував батько. Другому — старший брат, нирку якого, до речі, цього разу наші медики вперше забрали лапароскопічно! Кілька місяців тому в наш Центр трансплантології звернувся 21-річний пацієнт із Сумської області із хронічною нирковою недостатністю. Роман уже 2,5 роки перебував на діалізі: від народження у нього була лише одна нирка та й та відмовила. Раніше хлопець навчався на фельдшера, але через постійний діаліз та відсутність можливості продовжувати регулярне навчання, змушений був брати академвідпустки, а згодом — навіть залишити навчання. Після 2,5 років очікування на посмертну нирку, батько Анатолій прийняв рішення віддати синові свою, аби дати можливість йому жити повноцінним життям», — розповіли у лікарні.





Пересаджена нирка запрацювала на операційному столі.


"Понад усе Роман сьогодні мріє про закінчення навчання і роботу в медицині для допомоги іншим. Найбільша ж мрія пана Анатолія — аби його син був здоровим та щасливим! І ми віримо, що зовсім скоро усе так і буде! Ще одну трансплантацію виконали сьогодні — 29-річний Володимир з міста Апостолове Дніпропетровської області віддав нирку старшому на 4 роки брата.

Сам чоловік з 13 років хворів хронічним гломерулонефритом, і внавслідок прогресування хвороби з грудня минулого року уже проходив діаліз. Нова Федорова нирка також запрацювала на операційному столі.


Ну і як ми уже згадували вище, цього разу забір нирки здійснювали лапароскопічно, адже це менш травматично і дозволяє організму швидше відновитись", — повідомили  у лікарні.