МОЗ перегляне план і критерії виходу з карантину

МОЗ перегляне план і критерії виходу з карантину

Презентований Кабінетом Міністрів план виходу з карантину переглянуть, хоча план із п’яти етапів залишається.

Про це заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко, у коментарі виданню «LB.ua».

«Ми починаємо з першого етапу, але план з п’яти етапів також залишається. Ми будемо його переглядати, тому що ми ведемо переговори з бізнесом і намагаємося знайти баланс. Також, комунікуючи з Міністерством освіти в питанні садків і шкіл, будемо спостерігати за епідемічною ситуацією і приймати рішення», — сказав Ляшко.

За його словами, рішення про роботу дитячих садків має бути 22 травня — їх або відкриють, або повідомлять, у який етап вони потраплять. Можливо, дитячі садки запрацюють у деяких регіонах або ж тільки для окремих категорій населення, зокрема для дітей медпрацівників, котрі повинні бути на роботі і яким ні з ким залишити дітей.

Згідно з первинним планом, садки мали відчинитися разом з іншими навчальними закладами тільки на четвертому етапі. Виняток — випускні класи у школах, які відкриють на другому етапі.

Кабмін уже прискорив ослаблення деяких обмежувальних заходів — зокрема, дозволив планові операції і стоматологічну допомогу, роботу кафе та ресторанів на винос і обслуговування клієнтів на літніх майданчиках з 11 травня.

«Ми відновили планові операції, але це не означає, що ми відновили їх на 100 %. У першу чергу повинні проводитися ті операції, які були заплановані ще на березень–початок квітня. Щоб деякі з них не довелося перенести в ургентні. Також ми перенесли стоматологічну допомогу з четвертого етапу на перший. Ми розуміємо, що можливий ризик інфікування, але є запропоновані європейською практикою санітарні норми — і стоматологи як медики, впевнений, будуть їх дотримуватися», — розповів головний санлікар.
Також він зауважив, що самі критерії етапів виходу з карантину також можуть переглянути.

«Ми розглядаємо можливість упровадження адаптивного карантину на другому етапі — тобто зняття обмежень не по всій країні, а в деяких областях, залежно від показників захворюваності», — зазначив Віктор Ляшко.