Спрогнозовано, коли Польща та Україна розблокують кордон та транзит

Скоро будуть конкретні результати перемовин

Спрогнозовано, коли Польща та Україна розблокують кордон та транзит

Перші зустрічі, які відбулися між сторонами були не лише на політичному рівні, але і асоціації виробників аграрної продукції.

“Це вперше відбулась така профільна і фахова дискусія”, – повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

Зараз мають по напрямках асоціації відпрацювати кожну галузь, чиї представники були на зустрічі: малина, сік, мед, яйця, зернові, м'ясо птиці. У результаті вони мають фіналізувати ці домовленості у готовому вигляді. Завдання на квітень, щоб в перші тижні цього місяця, отримати конкретний результат.

Україна продовжить наполягати на тому, що як європейські, так і українські виробники можуть самостійно забезпечити ринок збіжжям та іншою аграрною продукцією, без експорту країни-агресора.

Транзит українського збіжжя і розблокування кордону це два питання які ставляться паралельно, а не окремо один від одного. На думку української сторони транзит має бути доступний без жодних блокувань.

“Ми маємо прогрес щодо зняття блокади”, – резюмував очільник українського уряду Денис Шмигаль, наслідки польсько-українських прямих перемовин. Хоча водночас і зазначив, що наразі реалізація планів ще далека до завершення. Відповідні рішення мають бути незабаром на рівні європейських інституцій остаточно формалізовані. Так оцінює перспективу зупинки експорту аграрної продукції з країни-агресора та країни, що підтримує російську агресію проти України, польський прем'єр-міністр Дональд Туск на спільній пресконференції з очільником українського уряду Денисом Шмигалем. 

Читайте також: Годжес оцінив переваги окупантів у живій силі та артилерії

На думку Дональда Туска бар‘єр для продукції з країни агресора має значення не лише політичне чи моральне, але і економічне - для польських і українських сільськогосподарських виробників.

ПольщакордонУкраїнатранзит