В Україні почали штрафувати за перевищення швидкості власників авто на єврономерах

В Україні почали штрафувати за перевищення швидкості власників авто на єврономерах

У четвер, 19 листопада 2020 року, набрали чинності нововведення для українських власників автівок з єврономерами та для іноземців, які перетинають кордон України. Відтепер всі порушення ПДР, які здійснили машини з іноземною реєстрацією, фіксуватимуть камери автофіксації. Про це інформує заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.


«Система автоматичної автофіксації порушень Правил дорожнього руху почала реєструвати порушення Правил дорожнього руху, скоєні власниками автомобілів на номерах іноземної реєстрації. Це означає, що відучора іноземні громадяни, які заїхали на своїх авто до України, та громадяни України, що їздять на машинах із номерами іноземної реєстрації, нестимуть відповідальність за перевищення швидкості та порушення інших правил дорожнього руху»,повідомив Геращенко.


Відповідно до нововведень, прикордонник при в'їзді автівки на номерах іноземної реєстрації вносить в базу даних номер машини, ПІБ і паспортні дані того, хто був за кермом. Далі, якщо водій на цій машині перевищить швидкість, то система автоматично знаходить дані порушника у Базі даних ДПСУ.


Правила набрали чинності тільки вчора, а вже є перші зафіксовані порушення.


«Саме так сталося з громадянином Білорусі, водієм автомобіля »Rover«, який, рухаючись по трасі М05 »Київ–Одеса«, в населеному пункті перевищив швидкість на 38 км/год при дозволених 50 км/год, а також громадянином Молдови, водієм автомобіля »Mercedes«, який перевищив швидкість на 24 км/год, рухаючись Південним мостом на Лівий берег у Києві»,зазначив Антон Геращенко.


Карати іноземних порушників українських правил дорожнього руху будуть таким чином: прикордонники при виїзді з України автівки з іноземною реєстрацією фіксують факт порушень ПДР за час перебування в Україні та інформують про це водія, пропонуючи йому сплатити штраф. Якщо водій-іноземець відмовляється сплатити штраф, то йому буде заборонено в’їзд до України.


Якщо ж власник авто на іноземних номерах, який є громадянином України, відмовиться сплатити штраф, то документи скеровуватимуть за загальною процедурою до Державної виконавчої служби для стягнення через арешт майна або банківських рахунків.


У Патрульній поліції зазначать, що на дорогах України у період з 01.01.2020 по 31.10 2020 скоєно 135 тис 626 ДТП. З них на автодорогах державного значення3883, за участю пішоходів5946. Також за цей період, унаслідок порушень ПДР, на дорозі загинуло 2842 особи, 26 тис 726 осіб травмовано. У статистичній звітності представлена загальна кількість ДТП на території України за певний період та не передбачено диференціацію транспортних засобів за типом реєстрації.


Нагадаємо, що система автофіксації порушень ПДР запрацювала 1 червня 2020 року. Після фіксації порушення інформація про нього надходить до центру оброблення даних департаменту патрульної поліції, де її розглядають поліцейські, уповноважені виписувати штрафи відповідно до скоєних правопорушень. Штраф необхідно сплатити упродовж 30 днів.


Відомо, що за 30 днів роботи системи винесено 398 тис 410 постанов про адмінправопорушення. З них сплачено 219 тис 40 штрафів за перевищення швидкості. За 30 днів роботи системи на рахунки державного казначейства надійшло майже 32 млн грн.