На Івано-Франківщині обвалилася частина вежі замку XVI століття (ФОТО)

Руйнування спричинені ерозією

ФОТО: Ігор Гаврилюк

У ніч на 24 листопада обвалилася частина вежі пам’ятки архітектури національного значення XVI ст. - Пнівського замку, що розташований у Надвірнянському районі на Івано-Франківщині. Як припускають фахівці, причиною є ерозія. Про це Суспільному розповів голова Надвірнянської районної ради, на балансі якої перебуває споруда, Олександр Кеніз.

 «Це спричинила часова ерозія. Тобто і вітри, і дощі, і воно підходило до того, що могло завалитися. Гора і ця частина замку стоїть на крутому схилі, тому там не побудуєш якусь підпірну стінку, яка б його утримала, бо закріпити її фактично нереально», – зазначив він.

Голова ради додав, що замок і раніше зазнавав руйнувань: у 2008 році через повені знесло одну з веж. Після цього там збудували підпірну стінку.

Фото: Ігор Гаврилюк

Пасічнянська громада розробила проект реставрації замку, подала його на грант. Але через війну його призупинили.

«Надвірнянська районна рада не хоче нам передати його у власність. Сільська рада може ремонтувати, робити щось по замку, якщо він у нас на балансі. Ми написали грантовий проект, і нам дали гроші на розробку проекту з консервації Пнівського замку, його збереження. Але ми зможемо втілити це в життя, коли нам його передадуть у власність. Обвалення вежі доводить, що районній раді потрібно вже нарешті передати громаді замок на баланс», – каже голова громади Андрій Гунда.

Місцевий житель розповідає, що часто гуляє на території Пнівського замку.

“Щонеділі проводжу тут час. Гуляю і час від часу знімкую, фільмую цю історичну пам’ятку для себе і ставлю на сторінку. Бачу ті часткові руйнування, які стаються з кожним роком. Шкода, звичайно, що так сталося”, — говорить він.

Читайте також: у Львові стався обвал фасаду будинку (ФОТО)

Внаслідок негоди 24 листопада на Івано-Франківщині шквальний вітер повалив дерева. 28 населених пунктів повністю чи частково знеструмлені.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також