Найбільший замок Львівщини відтворять у 3D форматі (ФОТО)

DJI-0968-1622728309-1620x1080-1-0
DJI-0968-1622728309-1620x1080-1-0

Найбільший замок Львівщини — твердиню у Старому Селі — відсканували та створять його 3D-модель.

Про це повідомили у Львівській ОДА.

«За допомогою фотоапаратів, сканерів та дронів ми максимально детально фіксуємо кожен сантиметр замкових стін. Протягом одного дня ми робимо тисячі фотографій, які дозволять відтворити будівлю у точних розмірах в тривимірному просторі. Для України це доволі нова технологія, але дуже перспективна»,пояснює Юрій Преподобний, співзасновник компанії «Skeiron».

За словами директорки департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олени Василько, результати сканування можна буде використати не лише для промоції унікальної пам’ятки, але й для моніторингу стану та потреб виконання проєкту консервації збережених стін замку. Адже лазерне сканування дозволяє зробити максимально точні обміри пам’яток та суттєво полегшує роботу реставраторів.

Замок у Старому Селіодна з 16 пам’яток,  які цього року відсканують у межах проєкту «Культурна спадщина Львівщини. Перезавантаження». Створені 3D-моделі використають передусім для промоції цих об’єктів: буде надруковано спеціальний набір AR-поштівок, які розповсюджуватимуть безкоштовно. Навівши камеру смартфона на листівку та скориставшись додатком «PocketCityAR», можна буде побачити 3D-модель кожної пам’ятки. Вони доповнять об’єкти культурної спадщини з Києва, Харкова, Львова, Чорткова та Одеси, які вже є у додатку.



 

varta1.com.ua: Новини